Film studenta Irfana Avdića putuje na festival u Karlovy Vary

Film "Majkino zlato" u režiji studenta Akademije scenskih umjetnosti Irfana Avdića uvršten je u Future Frames selekciju Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary.


Ovaj program podržava European Film Promotion, a film je kandidiralo Udruženje filmskih radnika BiH koje je članica ove organizacije od 2015. godine, prenosi klix.ba.

Advertisements

Vijest da sam izabran da budem dio tog programa me iznenadila i obradovala. To je velika čast. Mislim da će mi učešće u ovom programu dati još veću vidljivost mom filmu ‘Majkino zlato’ koji ću moći prikazati velikom broju filmskih profesionalaca i međunarodnoj publici festivala. Također, radujem se razmjeni iskustva i ideja sa ostalim talentovanim redateljima koje ću upoznati u okviru ovog programa, rekao je Avdić.

EFP Future Frames program promoviše novu evropsku kinematografiju i obećavajuće mlade talente. Kandidate preporučuju organizacije članice EFP, a selektira umjetnički tim Karlovy Vary međunarodnog filmskog festivala. Deset izvrsnih studenata filma i diplomanata iz filmskih škola širom Evrope sudjeluju u trodnevnom programu koji im pomaže i olakšava probijanje na internacionalnu filmsku scenu. Osim predstavljanja svojih filmova i razgovora o njima s KVIFF publikom, mladi autori također sudjeluju u ekskluzivnom masterclassu s međunarodno priznatim filmskim profesionalcima i prisustvuju industry sastancima s festivalskim selektorima, sales agentima, producentima, filmskim fondovima i drugim važnim članovima filmske industrije.

Advertisements

Film “Majkino zlato” Irfana Avdića premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio nagradu za najbolji bh. studentski film te KisaKes nagradu u BH. Film studentskom programu.

Filmski festival Karlovy Vary će se ove godine biti održan od 28. juna do 6. jula, a Future Frames program od 30. juna do 3. jula.

(STUDOMAT.ba)