Film studenta Irfana Avdića putuje na festival u Karlovy Vary

Film "Majkino zlato" u režiji studenta Akademije scenskih umjetnosti Irfana Avdića uvršten je u Future Frames selekciju Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary.


14712 6 11605

Ovaj program podržava European Film Promotion, a film je kandidiralo Udruženje filmskih radnika BiH koje je članica ove organizacije od 2015. godine, prenosi klix.ba.

Vijest da sam izabran da budem dio tog programa me iznenadila i obradovala. To je velika čast. Mislim da će mi učešće u ovom programu dati još veću vidljivost mom filmu ‘Majkino zlato’ koji ću moći prikazati velikom broju filmskih profesionalaca i međunarodnoj publici festivala. Također, radujem se razmjeni iskustva i ideja sa ostalim talentovanim redateljima koje ću upoznati u okviru ovog programa, rekao je Avdić.

EFP Future Frames program promoviše novu evropsku kinematografiju i obećavajuće mlade talente. Kandidate preporučuju organizacije članice EFP, a selektira umjetnički tim Karlovy Vary međunarodnog filmskog festivala. Deset izvrsnih studenata filma i diplomanata iz filmskih škola širom Evrope sudjeluju u trodnevnom programu koji im pomaže i olakšava probijanje na internacionalnu filmsku scenu. Osim predstavljanja svojih filmova i razgovora o njima s KVIFF publikom, mladi autori također sudjeluju u ekskluzivnom masterclassu s međunarodno priznatim filmskim profesionalcima i prisustvuju industry sastancima s festivalskim selektorima, sales agentima, producentima, filmskim fondovima i drugim važnim članovima filmske industrije.

Film “Majkino zlato” Irfana Avdića premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio nagradu za najbolji bh. studentski film te KisaKes nagradu u BH. Film studentskom programu.

Filmski festival Karlovy Vary će se ove godine biti održan od 28. juna do 6. jula, a Future Frames program od 30. juna do 3. jula.

(STUDOMAT.ba)