Faruk Dević: Ne možemo podržati bezuslovni prelazak na narednu akademsku godinu

"Mi kao studentski predstavnici sa odgovornošću koju nosimo to ne možemo da podržimo."


Studenti su prije dva dana, u organizaciji Vijeća mladih KS-a, održali proteste u Sarajevu gdje su iznijeli nekoliko svojih zahtjeva.

Advertisements

Zahtjevi studenata su:

  • Da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju u kontekstu, kako su naveli, nepoštivanja normi vezanih za uslovne predmete, obaveze plaćanja članarine u biblioteci i tretiranja mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA-i;
  • Da se obrazloži kontinuirana uplata od 20 KM za potrebe održavanja Studentskog informacionog sistema (ISSS);
  • Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata. Ovo su naveli kao zahtjev iz razloga što smatraju da ne može konvencionalno, kabinetsko i online izvođenje nastave koštati isto;
  • Da se prilikom predstojeće akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja koja se odnose na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu.

“I Tito se bojao studenata”: Studenti protestovali u Sarajevu, traže smanjenje školarina i obraćanje na Skupštini KS

Ipak, ono što je zanimljivo u cijeloj ovoj priči oko protesta, ove proteste nije “aminovao” SPUS, te se ogradio od istih.

Advertisements

Tim povodom ekipa Source.ba razgovarala je sa predsjednikom SPUS-a, Farukom Devićem.

 – U ovim uslovima to bi značilo da studenti imaju drugi bezuslovni prelazak za redom, što bi hipotetski moglo da podrazumijeva da student može upisati prvu godinu, položiti jedan ili više ispita i postati apsolvent u roku od tri godine s obzirom da je imao dva bezuslovna prelaska. To su jednostavno stvari koje mi kao studentski predstavnici, sa svojom odgovornošću koju nosimo, ne možemo da podržimo, rekao je Dević.

Na ovom linku poslušajte i pogledajte cijeli razgovor sa njim.