“I Tito se bojao studenata”: Studenti protestovali u Sarajevu, traže smanjenje školarina i obraćanje na Skupštini KS

Traži se i proceduralno smanjenje školarina jer, kako kažu, ne mogu istu školarinu plaćati oni koji prisustvuju online nastavi ili oni koji prate nastavu uživo.


Foto: Klix
Foto: Klix

Studenti nezadovoljni uslovima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) protestovali su u Sarajevu. Protesti su počeli u 12 sati ispred Doma sindikata, a okupilo se stotinjak studenata.

Advertisements

Studenti su nosili transparentne s porukama “I Tito se bojao studenata”, “Dođoh, vidjeh, obnovih” i “I šta sad?”.

Foto: Klix
Foto: Klix

Naida Mehanović, jedna od organizatorica protesta, kazala je kako se protesti zovu – Uzbuđenje, jer su se konačno studenti uzbudili protiv Studentskog parlamenta (SPUS), Vlade Kantona Sarajevo i rektorata Univerziteta u Sarajevu.

 – Najavili smo svoje zahtjeve koji su totalno zanemareni. Tražili smo očitovanje rektora, premijera Forte i predsjedavajućeg Okerića, a odgovore nismo dobili, izjavila je.

Traži se i proceduralno smanjenje školarina jer, kako kažu, ne mogu istu školarinu plaćati oni koji prisustvuju online nastavi ili oni koji prate nastavu uživo.

 – Tražili smo i obraćane na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Iskreno se nadam da će zastupnici imati sluha za naše zahtjeve, izjavila je.

Foto: Klix
Foto: Klix

 – Veliki broj studenata ima probleme s prelaskom na narednu godinu, rektor (Rifat Škrijelj, op.a.) kaže da ih 65 posto nema te probleme. Zamolila sam ga da nam to obrazloži, kazala je ona.

Zahtjevi studenata:

  1. Da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju u kontekstu, kako su naveli, nepoštivanja normi vezanih za uslovne predmete, obaveze plaćanja članarine u biblioteci i tretiranja mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA-i;
  2. Da se obrazloži kontinuirana uplata od 20 KM za potrebe održavanja Studentskog informacionog sistema (ISSS);
  3. Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata. Ovo su naveli kao zahtjev iz razloga što smatraju da ne može konvencionalno, kabinetsko i online izvođenje nastave koštati isto;
  4. Da se prilikom predstojeće akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja koja se odnose na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu.
Foto: Klix
Foto: Klix

U Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS) tvrde da iza najavljenih studentskih protesta stoji Vijeće mladih Kantona Sarajevo te da oni smatraju da još nema potrebe za protestima, prenosi Klix.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!