Imate strah od javnog govora? Uz ovih šest savjeta odradite prezentaciju “kao od šale”

Sljedeći put kada budete pripremali prezentaciju, vodite se s ovih šest savjeta.


successful caucasian woman making presentation
Ilustracija: STUDOMAT

Održavanje prezentacija pred velikim brojem ljudi ne mora biti noćna mora. Kako bi postali sigurniji u ono što prezentujete i kako bi prošlo što bezbolnije, vodite se s ovih šest savjeta.

Održati prezentaciju pred ekipom sa fakulteta na neku temu nije tako teško kako se čini. Bilo da imate strah od javnog govora, neugodno vam je, nemate dovoljno samopouzdanja ili se bojite da vas niko neće slušati – ovi savjeti bi vam mogli biti od pomoći.

Bitno je kakvu prezentaciju napravite i kako se pripremite. Ako vam je noćna mora kada morate to odraditi, vrijeme je da pobijedite taj strah i da postanete bolji – jer i kasnije ćete kroz život morati prezentovati stvari pred drugim ljudima.

1. Najbitnije je zapamtiti uvod i zaključak

Ako je nešto bitno zapamtiti najbolje i savršeno onda su to početak i kraj. Ako već početak ne znate dobro, onda ćete cijelu prezentaciju biti zbunjeni i nećete moći pohvatati konce. Kada krenete samouvjereno onda ćete i drugima i sebi pokazati da znate o čemu pričaš. Također je bitan i kraj jer u zaključku uglavnom sumiramo sve što smo rekli pa ako naučite dobro kraj, ne bi trebali imati ni toliko problema sa sredinom.

2. Pogledajte cijelu svoju prezentaciju i zapitajte se da li bi vam bilo zanimljivo da je drži neko drugi

Kada je napravite do kraja, pogledajte je od početka do kraja i zapitajte se da li bi vama to bilo zanimljivo. Ako je odgovor ne, onda je još malo pokušajte urediti. Možete na internetu pronaći razne trikove kako da izgleda i vizualno što bolje.

3. Održite je pred porodicom ili prijateljima kao vježbu

Možete je ispričati sami sebi, ali to neće biti to. Idealno je da je održite pred nekim drugim – roditeljima, prijateljicom, sestrom ili doslovno bilo kim tako da vam ta osoba može dati povratnu informaciju.

4. Neka ne bude “suhoparna” i pretrpana nabrojenim podacima

U prezentaciji ne treba da piše od riječi do riječi ono što planirate ispričati. Tako će i ljudima biti dosadno slušati, a ni profesor neće biti impresioniran. U prezentaciju stavite ključne riječi, bitne definicije, ali pokušajte što više toga prikazati vizuelno – grafovima, mentalnim mapama, slikama…

5. Ako napravite grešku, niko neće znati jer jedino vi znate kako zapravo izgleda

Uvijek se bojimo da ćemo pogriješiti, ali činjenica je da niko osim vas ne zna kako zapravo treba izgledati. Ako pogriješite – ko će znati? Niko! Zato nema smisla da oko toga pravite veliki pritisak.

6. Nemojte stavljati u prezentaciju nešto što i sami ne razumijete

Ako nešto ne razumijete, nemojte to staviti u prezentaciju ILI to nešto istražite pa da pokušate razumjeti. Kada prezentirate, želite da ono o čemu pričate bude tebi jasno jer inače nećete moći drugima objasniti.