Da li ste sigurni da ste se upoznali sa svijetom društvenih mreža?

Svakodnevno mnogi od nas provode više od sat vremena na društvenim mrežama. Mnogi od nas ne znaju kakve opasnosti vrebaju iza njih, ali postoje i pozitivne strane društvenih mreža. Unutar ovog članka imat ćete priliku pročitati neke pozitivne "svijetle" i negativne „mračne“ strane društvenih mreža. Da li ste i vi u začaranom krugu ovog virtualnog svijeta? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda vam je zasigurno jasan značaj i opasnost društvenih mreža!


social networks 1547990811

Kroz historiju stvarni svijet je imao svoje uspone i padove, mijenjao se i težio da živi što komfornije. Sada je era interneta i virtualnog svijeta i njegove ogromne ekspanzije, što će vremenom sigurno loše uticati na čovjeka.

Advertisements

Samom početku razvoja društvenih mreža prethodio je prvi poslani e-mail između dva međusobno povezana računara koji je glasio“qwertyuiop“. Poslije toga dolazi do razvoja mnogih društvenih mreža prilagođenih tadašnjem vremenu poput AOL msn i sajta SixDegrees, zatim Classmates, Hi5 i mnogih drugih.

fbpAli najpopularnija društvena mreža se upravo pojavila 2004. godine, a to je Facebook ili skraćeno FB. Osnivač ove društvene mreže je Mark Zuckerberg. U početku ova društvena mreža bila je namijenjena studentima Harvarda za razmjenu korisnih informacija vezanih za studiraje. Danas ova društvena mreža broji preko dvije milijarde korisnika, a dnevno objavljuje 14 miliona fotografija.

Društvena mreža koja predstavlja današnju najveću „biznis platformu“ je Instagram. Mnogi od nas svakodnevno provede sate na Instagramu gledajući slike ili Insta priče.  Pored Facebooka i Instagrama, postoje i društvene mreže poput Vibera, Twittera, Snapchata, WhatsAppa, Skypea i mnoge druge.

Prednosti korištenja društvenih mreža

Raznovrsna primjena

Na društvenim mrežama možete obavljati mnoge radnje poput sticanja različitih informacija vezanih za vaša interesovanja, objavljivanje i promovisanje vašeg brenda, radova ili firme… Također preko društvenih mreža možete obavljati i online kupovinu jer na mnogim društvenim mrežama postoje aktivni profili „online radnji/prodavnica“.

Komunikacija s drugim ljudima

Ovo je jedna od velikih prednosti društvenih mreža, jer upravo ona i predstavlja osnovnu namjenu ovih mreža. Davno zaboravljena prijateljstva i poznanstva mogu se obnoviti ako znate ime i prezime te osobe. Također komunikacijom saznajete i mnoge informacije. Prilikom dopisivanja imate mogućnost razmjene fotografija, video klipova i mnogobrojnih datoteka koje želite proslijediti svom sagovorniku.

biznis plan

Lakše dolaženje do posla 

Mnoge firme i preduzeća svoje oglase za posao postavljaju na društvenim mrežama označavajući ih kao „sponzorisane“ oglase, upravo iz razloga jer su društvene mreže odlična platforma za „biznis plan“. Zbog mnogobrojnih korisnika društvenih mreža postoje i određene stranice za promovisanje posla…

Besplatno korištenje

Advertisements

Korištenje društvenih mreža u potpunosti je moguće uz kreiranje svog računa ili account-a. To je sasvim besplatno i omogućava pristupačnost bilo kome i boli kada.

Pored gore navedenih / glavnih karakteristika tj. prednosti društvenih mreža postoje i mnoge druge, a neke od njih su: razmjena ideja, online oglašavanje, važan izvor informacija i trendova, praćenje rasprava…

Nedostaci korištenja društvenih mreža / “mračne” straneFacebook3 4

Svakodnevno smo svjedoci različitih oblika nasilja preko interneta, a najveći broj njih dolazi upravo preko društvenih mreža. Jedan od najčešćih problema jeste česta krađa identiteta. Ovo je jedan od najčešćih načina da se degradira ličnost neke osobe koja posjeduje društvene mreže određenog tipa. Ona se ogleda u okviru otvaranja „lažnog profila“ i širenja dezinformacija ili čak i prijetnji upućivanih drugoj osobi, a da ta osoba nije upoznata s radnjama koje se obavljaju u njeno ime.

Pedofilija

Mnogi korisnici imaju „otvorene profile“ gdje postavljaju mnoge privatne stvari kojima nije mjesto da se nađu na društvenim mrežama. Korisnici nisu svjesni kolika opasnost vreba s neke druge skrivene strane, a to je pedofilija – sklonost prema djeci istog ili suprotnog spola koja se očituje seksualnim nagonom odraslih nad djecom.

Lažno predstavljanje

Opasnost i ujedno i nedostatak društvenih mreža jeste lažno predstavljanje ili lažni identitet. Ako neka osoba želi da sazna više informacija o nekoj osobi, ili da uradi neku radnju koja će nanijeti štetu drugoj strani tj. drugom korisniku društvene mreže jeste lažno predstavljanje.

Ovisnost 

Veliki dio nas provodi mnogo vremena koristeći društvene mreže što ujedno može izazvati i ovisnost. U nekim zemljama postoji čak i liječenje od zavisnosti korištenja društvenih mreža. Ako pretjerano koristite društvene mreže to može izazvati negativni efekt asocijalizacije bez obzira na to što se vi dopisujete preko društvenih mreža, ali tu postoji opasnost i od lažnih prijatelja.  U svoje prijatelje dodajte SAMO osobe koje poznajete, a ne da se vodite logikom „što više prijatelja/pratitelja i lajkova da više vrijedite!“

ovisnost 2

Rješenje je kao i sa svim ostalim – konzumirati umjereno i dati primat komunikaciji i kontaktu koji podrazumijeva susret i dobri stari već odavno potencijalni razgovor.

(Nidal Čaušević/STUDOMAT.ba)