Čitav život pogrešno igrate UNO

UNO je zabavna kartaška igra koja već više od trideset godina zabavlja ljude diljem svijeta, bez obzira na njihovu dob. Iako se čini sasvim jednostavnom i s njenim pravilima upoznati su gotovo svi koji su ju barem jednom odigrali, jedno pravilo, ono o korištenju karte +4, masovno se zanemaruje.


Osoba koja je u svom špilu ima kartu ‘Wild draw four’, odnosno +4, može odrediti boju kojom će se igra dalje nastaviti, a uz to i primorava sljedećeg igrača da uzme četiri karte iz kompleta za uzimanje karata i preskoči svoj red za igru.

Advertisements

No, postoji strogo pravilo kod korištenja te karte, s kojim su rijetki upoznati, jer uputstva za igranje malo tko čita.

Karta +4, kako piše u pravilima, može biti odigrana samo kada u rukama nemate kartu koja odgovara traženoj boji. Naravno, kartu je moguće odigrati i u situaciji kada imate onu tražene boje, ali ako posegnete za tom ‘ilegalnom’ radnjom, a netko od vaših suigrača posumnja da imate kartu tražene boje, od vas može zatražiti da mu pokažete svoje karte.

Advertisements

Ako ispadne da ste ‘ilegalno’ bacili +4, odnosno imali ste traženu boju, izvlačite još četiri karte. Ako suigraču koji je izrazio sumnju dokažete da niste imali traženu boju, on koji vas je izazvao mora izvlačiti četiri karte plus dvije dodatne.

Eto, ako ste do sada više puta izgubili baš zbog +4, možda bi bilo dobro da se za sljedeći puta bolje upoznate s pravilima i iznenadite svoje suigrače kada vas pokušaju preveslati, piše Srednja.hr.