Akademijom obilježena 481. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

Gazi Husrev-begova medresa danas je u Sarajevu akademijom obilježila 481. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada.


medresa
Foto: Anadolija

Direktor medrese Mansur Malkić izjavio je da polaznici te ustanove ostvaruju značajne uspjehe na takmičenjima iz grupe vjerskih predmeta, kao i iz svjetovnih te borilačkih vještina.

Advertisements

– Uz pomoć Općine Stari Grad u 2017. smo završili obnovu internata muške medrese čime je poboljšan kvalitet stanovanja i učenja, a rekonstrusani su i dvorište i portirnica, rekao je Malkić.

Dodao je da je u toku rekonstrukcija i adaptacija stare zbornice, a završen je i idejni projekt za renoviranje ženske medrese.

Malkić je pojasnio da je Gazi Husrev-begova medresa danas savremena škola na nivou sarajevskih gimnazija, a razlikuje se u tome što jednu trećinu nastavnog programa čine vjerski predmeti.

Advertisements

Na akademiji su dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima Mehmedaliji Hadžiću, bivšem profesoru Gazi Husrev-begove medrese, kao i Safetu Softiću, prvom zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Medresu je 1537. utemeljio Gazi Husrev-beg, tadašnji osmanlijski namjesnik u Bosni.

medre