Cijene “divljaju”: Studentima potrebno čak 1000 KM mjesečno za studiranje

Sada je i studentima potrebno mnogo više novca da prežive.


novac indeks
Foto: Ilustracija

Praznih stomaka i novčanika sa automobilom za koji su skupo platili gorivo voze se do posla na kojem zarađuju nedovoljno novca za život dostojan čovjeka. Ovako inflacija utiče na svakodnevnicu većine BH građana. Ako se želimo porediti sa drugim zemljama vidjet ćemo da su trenutne visoke cijene u BiH manje nego kod drugih, ali su zato plate niže.

Građanima je sve teže sebi priuštiti kvalitetnu mjesečnu ishranu. Meso je poskupilo, ulje je skoro 6 KM. Za pristojan obrok četveročlane porodice potrebno je 25 KM. Piletina, hljeb, riža – njihova cijena je rasla. Prije godinu bilo je znatno jeftinije.

Slično je i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Pileći file je skuplji u Sloveniji, kao i ulje, dok je gorivo na istom nivou. Najveća cijena goriva je u Albaniji, potom slijedi Hrvatska, te Srbija. U Srbiji se očekuju i veće cijene iako je ranije predsjednik Vučić najavio kako “cijene benzina i dizela idu u rikverc, uprkos tome što je nafta skočila na svjetskom tržištu”.

Umjesto u rikverc – cijene su prebacile u treću brzinu. Samo zatvorene benzinske pumpe podsjećaju nas kakva je cijena nekada bila. Mnogi će sada svoje automobile parkirati jer nemaju novca za gorivo. Zbog novih cijena nafte skuplje se i hranimo. Litar mlijeka najskuplji u Hrvatskoj, a košta 1 euro. Najjeftinije u Sloveniji – 0.79. U BiH košta do dvije marke.

– Grozno… ali narod se ne buni… kupujemo sve manje, hranimo se sve lošije, naglašavaju nam na ovu temu građani.

– Plate stoje kako jesu… cijene rastu, nemoguće je… prosječna korpa je preko dvije hiljade, od jedna pa i dvije plate je teško, dodali su sagovornici sa sarajevskih ulica za N1.

Sada i studentima treba mnogo više novca, a studentski standard pada. Aldina Smajić, studentica Fakulteta političkih nauka ističe da je sada mjesečno potrebno 1000 KM njenim kolegama koji dolaze iz drugih gradova u Sarajevo.

– Kada malo bolje razmislim, prije godinu smo razmišljali da pijemo po dvije-tri-četiri kafe dnevno… a sada se uhvatimo u situaciju i dobro razmislimo da li ćemo ići… Jako je teško izdvojiti dnevno 10-20 KM ima studenata koji i rade pored studija, priča Aldina.

Sve to zbog skupljih autobuskih karti i novca potrebnog za hranu, ali i smještaj. Kirije su skuplje. Dok se i stari i mladi bore sa inflacijom opozicija ističe da nema političke volje da se građanima olakša.

Sa svojim ionako malim platama. Za život četveročlane porodice potrebno skoro tri hiljade maraka. Većina na raspolaganju tokom 31 dana ima manje od hiljadu.