Četiri načina da se opustite na događajima poslovnog umrežavanja

Da li ste se nekada našli na seminaru, konferenciji ili nekom drugom poslovnom događaju gdje ste bili u prilici da razmijenite iskustva i kontakte sa ljudima iz sopstvene ili drugih profesija? Ako jeste, onda ste sigurno upoznati sa pojmom poslovnog umrežavanja. Umrežavanje je naročito bitno ako želite da pronađete nove klijente, poslovne partnere ili čak novog poslodavca, kaže Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni poslovni trener.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Međutim, nisu svi tako otvoreni kada je riječ o upoznavanju sa novim ljudima. Mnogi imaju poteškoće da se opuste na ovakvim događajima – ne znaju kako da priđu, šta da kažu ili kako da se predstave. Evo četiri savjeta da budete opušteniji…

Uspostavite kontakt prije događaja i dođite ranije

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Može vam biti malo zastrašujuće da uđete u prostoriju sa puno ljudi, gdje su grupe za konverzaciju već oformljene, a vi morate nekako „da se ubacite“. Zato dođite ranije, kada još nema puno ljudi. Takođe, pokušajte da prethodno uspostavite kontakt sa onima koji namjeravaju da se pojave na istom mjestu. Možete koristiti društvene mreže, npr. hashtag-ove na Twitter-u kako biste saznali ko će sve doći, i već tu napraviti kontakt. Tako ćete smanjiti nervozu i  strah od nepoznatog.

Pomozite drugima

Prije nego što se nađete na događaju poslovnog umrežavanja, postavite sebi misiju da ćete na neki način pomoći svakom novom poznaniku. Kada ste se upoznali sa nekim, potrudite se da saznate nešto o toj osobi, a zatim dajte neki savjet na osnovu uočenih interesovanja – bilo da je riječ o poslovnom savjetu, ili se radi o preporuci za novi restoran. Jednostavni i dobronamjerni gestovi su veoma efektni. Na ovaj način ne samo da ćete djelovati dopadljivo, već ćete izazvati želju da i drugi na neki način pomognu vama.

Razvijajte komunikaciju kroz ćaskanje

Na većini ovakvih događaja, glavna tema je posao. Razbijte ovaj šablon. Nema ničega loše u neobaveznom ćaskanju. Možete govorite o svojoj porodici, a zatim se raspitati i o porodici vašeg sagovornika. To je odličan način da se bolje upoznate i opustite. Ipak, vodite računa da ovakva pitanja postavite samo ako je komunikacija dovoljno otvorena. U suprotnom, možete izgledati, u najmanju ruku, čudno.

Fokusirajte se na druge, postavljajte pitanja, pažljivo slušajte

Najbolji komunikatori ne pričaju mnogo, već dobro slušaju i opažaju. Ako ste introvertni i ne volite kada morate da se upoznajete, najbolji način da „preživite“ umrežavanje je fokusom na druge. Postavljajte što više pitanja i iskažite iskreno interesovanje za vašeg sagovornika. Ljudi generalno vole kada su u prilici da govore o sebi, a uživaće ako vide da sa druge strane imaju pažljivog slušaoca. Za vas je takođe ovo važno, jer imate priliku da osobu bolje upoznate.

(AKTA)