Čak 71 posto mladih bi otišlo u inostranstvo, što je znak za uzbunu za sve

"Na pitanje da li bi željeli da odu iz svoje ekonomije i žive i rade u inostranstvu, 71 posto mladih je odgovorilo da bi. To je znak za uzbunu."


Foto: Envato
Foto: Envato

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu istakla je da, prema podacima “Balkan barometra”, podrška građana zapadnog Balkana članstvu u EU stalno raste, a da bi 71 posto mladih otišlo da živi i radi u inostranstvu, što je znak za uzbunu za sve.

Ona je napomenula da je perspektiva potencijalnog članstva u EU tokom svih ovih godina bila pokretačka sila svih ekonomija zapadnog Balkana.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bregu je istakla da je u poređenju sa 2016. godinom, kada je 39 odsto građana regiona podržavalo članstvo, sada ga podržava njih 62 odsto, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

 – Ne znamo njihove motive, ali je moguće da članstvo i EU vide kao priliku da odu iz svojih ekonomija. Na pitanje da li bi željeli da odu iz svoje ekonomije i žive i rade u inostranstvu, 71 posto mladih je odgovorilo da bi. To je znak za uzbunu za lidere zapadnog Balkana, ali i za sve nas koji se bavimo regionalnom saradnjom, rekla je Bregu na početku obraćanja na “Prespanskom forumu za dijalog”, koji se danas održava u Ohridu.

Prema njenim riječima, u isto vrijeme, podrška regionalnoj saradnji je velika i raste.

 – Oko 77 posto naših građana podržava regionalnu saradnju i vide je kao mehanizam za unapređenje političke i ekonomske situacije u njihovim ekonomijama. Prije 20 godina niko ne bi govorio o trgovini, tehnološkom razvoju, start-up firmama ili digitalnom programu, pametnim gradovima i ulaganju u ljudske potencijale. Danas je region prigrlio izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta, istakla je Bregu, piše Raport.ba.