Brzo i jeftino: Četiri studentska recepta za koje vam treba minimalno truda, vremena i novca

 Brzo i jeftino: Četiri studentska recepta za koje vam treba minimalno truda, vremena i novca

Studentska hrana očigledno ne mora biti tako komplikovana i teška za pripremu, ukoliko posvetite samo pola sata dnevno pripremi zdravog obroka.

U nastavku navodimo ukusna jela koja ćete, bez obzira na aparate koje posjedujete, brzo i lako pripremiti čak i kada ste u sred ispitnog roka.

Pileća salata sa povrćem

Jedan od najtraženijih obroka u brojnim restoranima su pileće salate sa raznim dodacima koji su vrlo hranjivi i zdravi. Ovakav obrok možete napraviti i u sopstvenoj režiji za svega 20 minuta, uz malo novca i malo želje za eksperimentisanjem i miješanjem ukusa. Potrebne namirnice su pileći file, sir, zelena salata, kukuruz šećerac, dvopek, paradajz i sos po želji.

Pileći file isjeckajte na sitne komadiće i isprižite, a za to vreme u tanjir položite listove zelene salate i komadiće paradajza, izmrvite dvopek, dodajte sir i kukuruz. Isprženu komade piletine dodajte i prelijte je sosom koji će odlično začiniti obrok. Ostaje samo da promiješate sadržaj pileće salate i da uživate u zdravom i brzo pripremljenom obroku.

Sastojke možete mijenjati i dozirati po želji, sve dok oni podrazumijevaju povrće i zdrave dodatke koji će doprinijeti ukusu jela. Za one koji žele obilniji obrok, tu je i uvijek ukusan krompir koji možete dodati salati. U navedenu kombinaciju se odlično uklapa i avokado, pa kada poželite nešto drugačije da pojedete, dodajte ručku malo ove voćkice.

Umjerena testenina – sinonim za studentska jela

Tjesteninu je najlakše spremiti, pa se ona vrlo često nalazi na studentskom meniju. Iako prekomjeran unos tjestenine nije poželjan, ipak vjerujemo da jedan da u sedmici možete da rezervišete za ovakav obrok koji ćete sami pripremiti i začiniti kvalitetnim sosom. Špagete Bolognese po čuvenom italijanskom receptu možete pripremiti uz vrlo jednostavne sastojke koji vas neće koštati mnogo: tjestenina, mljeveno meso, mrkva, celer, luk i sos od paradajza.

Na ulju propržite luk, celer i mrkvu nekoliko minuta, a zatim dodajte meso, posolite ga i dobro izmiješajte sastojke. Dovoljno je da se meso prži 15 minuta na srednjoj vatri, nakon čega bi trebalo dodati malo vode – tek toliko da prekrije meso. Smanjite vatru i pustite da se meso krčka dok voda ne nestane. Tome dodajte sos i pustite da se krčka još nekoliko minuta, uz lagano miješanje. Špagete bi trebalo da skuhate i procijedite paralelno sa pripremom mesa, a sve zajedno može da vam oduzme između pola sata i 45 minuta, što zaista nije mnogo za ovako ukusan obrok.

Rižoto sa graškom i suhim mesom

Za rižoto sa graškom i šunkom je potrebno samo 15 minuta, a kvalitet obroka je na vrlo visokom nivou. Sastojci koji su vam potrebni uključuju luk, ulje, rižu, grašak, suho meso i pola male tikvice. Sitno nasjeckan luk pržiti na ulju oko 10 minuta, a onda dodati pirinač i nekoliko minuta miješati. Rižu je potrebno preliti sa malo vode. Kada pirinač bude skuhan, dodati mu tikvicu, suho meso i grašak i miješati još nekoliko minuta. Studentski recepti uvijek mogu da uključuju i jednostavne sosove koje možete brzo i lako spremiti ili jednostavno kupiti, a ukus će biti fenomenalan za koju god se opciju odlučite.

Šarena kajgana

Za šarenu kajganu su potrebna jaja, malo suhog mesa, crvene paprike i špinata. U sastojke možete uvrstiti i gljive. Jaja je potrebno dobro izmutiti, i tome dodati nasjeckano suho meso, papriku i sudžuku. Špinat dodati i miješati, dok se smjesa ne sjedini. Potrebno je svega 20 minuta za pripremu ovog obroka, koji će biti znatno bogatiji u odnosu na običnu kajganu, a u isto vrijeme i odlična alternativa za pekarske proizvode. Studentski recepti bi trebalo da sadrže ovaj obrok, s obzirom na to da se vrlo jednostavno i brzo sprema, od sastojaka koje već imate u svom frižideru.

Najbolja stvar kod navedenih specijaliteta je to što ovi studentski recepti nisu striktno određeni, pa uvijek možete mijenjati sastojke prema sopstvenom ukusu i preferencijama.

Belma Dž.

Belma Dž.

Možda te i ovo zanima?