Kada je pravo vrijeme za prvu jutarnju kafu?

Čim ste se probudili pomislili ste na prvu jutarnju, jaku kafu i sigurni ste da će vas razbuditi? Niste sami, ali je li to pametno?


close up of black coffe on the table

Izgleda da je ova navika buđenja uz kafu potpuno pogrešna. Naime, stručnjaci su ustanovili da je ovaj crni napitak najbolje konzumirati kasnije tokom dana.

Posljednje istraživanje Reutersa pokazalo je da više od 85 posto ljudi u SAD-u redovno konzumira kofein, pa ne čudi što ih sva jutra asociraju na miris svježe kafe, piše Ljepotaizdravlje.ba.

Nutricionisti upozoravaju da kafa kao prvi napitak nije efikasna, ako želimo da se osjećamo budnima i aktivnima tokom cijelog dana. Zapravo, istina je da nas kafa odmah nakon buđenja može učiniti nervoznim i preaktivnim nedugo nakon što je popijete, ali i vrlo umornim samo nekoliko sati kasnije.

Nakon buđenja organizam sam po sebi krene proizvoditi veći nivo hormona stresa, koji nas razbuđuje. Ako tome dodamo kofein, taj nivo kortizola odjednom može biti previše za moždane ćelije. Kad se nakon nekoliko sati takva dvostruka količina kortizola istroši, nastupa osjećaj velikog umora. Savjet je da se prva jutarnja kafa popije nekoliko sati nakon ustajanja, najbolje tri do četiri sata nakon buđenja jer je sredina prijepodneva najbolje vrijeme, upravo onda kada je nivo kortizola najniži.