Borba za studentska prava: Ne želimo politička prepucavanja preko leđa studenata

"Ne treba nam podrška pozicije, jer od njih očekujemo djela! Ne treba nam podrška ni opozicije, jer je i opozicija bila pozicija, pa studentima nije bilo bolje!"


studenti protesti sarajevo

Facebook stranica “Borba za studentska prava 2020” postala je popularna još od prvih studentskih protesta u Sarajevu početkom akademske 2020/21. godine kada studenti fakulteta zdravstvenog usmjerenja nisu imali nastavu.

Advertisements

Studenti simbolično ostavili krompire ispred Vlade Kantona Sarajevo

Studenti se žale na loše stanje: Zavirite u Studentski dom na Bjelavama

Nakon novih studentskih protesta povodom problema u Studentskom centru administratori FB stranice “Borba za ljudska prava 2020” pružili su podršku studentima i poručili političarima da ne žele nikakva prepucavanja preko leđa studenata već konkretne postupke u rješavanju njihovih problema.

– Obzirom da su danas održani protesti studenata Studentskog centra, koje smo između ostalog i mi podržali, želimo da skrenemo pažnju na sljedeće:
Studentima ne treba podrška političara!
Ne treba nam podrška pozicije, jer od njih očekujemo djela!
Ne treba nam podrška ni opozicije, jer je i opozicija bila pozicija, pa studentima nije bilo bolje!
Mi ne želimo populizme, niti politička prepucavanja preko leđa studenata, jer se uplitanjem političkih aktera u studentske proteste (sa namjerom ili ne) izaziva nepovjerenje i to postaje razlog za gušenje studentskog glasa. Ovim putem od političara zahtijevamo da svoje politike usmjere na način da studente ne podržavaju riječima, niti fizičkim prisustvom u trenucima kada svoj glas na ulicama podižu. Vi imate svoje klupe koje su mjesta za promjene, i dok god ste tamo, pomažite studentima kroz tu vrstu političkog djelovanja, poručili su.

Forto podržao proteste studenata: U pravu su, ali problemi su se gomilali 20 godina