SPUT: Studenti u Tuzli će izaći na masovne proteste ako im se ne ispune zahtjevi

Idući put neće biti protestna šetnja već će biti organizovani masovni protesti ukoliko se ne ispune zahtjevi u traženom vremenskom periodu.


protest

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli (SPUT) oglasili su se na svojoj web stranici povodom održane protestne šetnje studenata u Tuzli.

Advertisements

Održana protestna šetnja studenata u Tuzli: Obrazovanje je temelj društva

protesti

Tom prilikom napisali su sljedeće:

– Poštovane kolegice i kolege studenti,

Imamo dužnost i obavezu da Vas izvjestimo o danas održanoj PROTESTNOJ ŠETNJI UPOZORENJA.

Naime, svjesni smo činjenice odnosa nadležnih prema studentima i obrazovnom procesu, te manjkavostima istog gdje smo za cilj imali poručiti da se s takvim odnosom ne slažemo, te da tražimo bolje uslove studiranja za studente na UNTZ.
Zahtjevi koji su danas upućeni redovnom profesoru i ujedno premijeru TK-a Kadriji Hodžiću ogledaju se u rješavanju slijedećih pitanja:

  • vraćanje oduzetih studentskih prava studentima iz porodica pripadnika boračke populacije kakva su imali na UNTZ prije ak.2020/2021. godine
  • umanjenje školarine za 50% studentima koji imaju prosjek iznad 9.0, a imaju položene sve predmete iz prethodnih godina studija
  • rješavanje gubitka statusa studenta
  • omogućiti da se pojedinim fakultetima Univerziteta u Tuzli osigura povratak studenata na klasični/kombinovani metod nastave kakav su imali do dana donošenja zabrane od strane Kriznog štaba TK, te da se ne produžava online izvođenje nastave za fakultete kojim to praktična nastava ne dozvoljava. (Zadužiti Univerzitet u Tuzli da izvrši anketiranje studenata o načinu daljeg izvođenja nastavnog procesa u skladu sa epidemiološkim mjerama i prostornim mogućnostima fakulteta na Univerzitetu u Tuzli).
  • Upis u narednu godinu studija u akademskoj 2021/2022.godini- S obzirom da studenti na razne načine ispoljavaju svoje (ne)zadovoljstvo i iznose različite prijedloge , dužni smo Vas upozoriti da, ukoliko se nastava ne bude odvijala na zadovoljstvo studenata, biti ćemo prisiljeni tražiti odgovarajuće i prihvatljivije uslove upisa u narednu godinu studija za studente Univerziteta u Tuzli.

U dopisu koji smo danas dostavili na protokol Vlade TK jasno smo iznijeli stav da idući put neće biti organizovana protestna šetnja, koja je danas održana na ovaj način upravo zbog trenutne epidemiološke situacije, već će biti organizovani masovni protesti ukoliko se ne ispune zahtjevi u traženom vremenskom periodu.

Kako smo i ranije najavili, ova borba tek počinje i jednostavno ništa nije lahko izboriti ukoliko prvo sami ne vjerujemo u to, a drugo svi zajedno moramo biti spremni na dijalog i konkretne poteze ukoliko se nadležni ogluše na danas dostavljene zahtjeve.

Koristimo priliku da se zahvalimo kolegicama i kolegama studentima koji su se uprkos lošim vremenskim uvjetima pojavili kao učesnici Protestne šetnje, te što su istu prezentovali na jedan kulturan i akademski način.Također, zahvaljujemo se uposlenicima MUP-a TK-a na korektnom odnosu i podršci.