Besplatno nauči znakovni jezik

Je li zaista moguće savladati sva znanja i vještine iz udobnosti vašeg doma? Učiti novi jezik, upoznati nove ljude. Stranice poput Duolinga mogu vas naučiti svemu, počevši od osnovnih riječi do najboljih izraza francuskog, ruskog, španskog, kineskog, italijanskog jezika.


Internet je prepun svakoraznih tečajeva, seminara i drugih oblika edukacija čiji vam autori i izvođači nude mogućnost usvajanja raznovrsnih znanja i vještina na daljinu.

Advertisements

Već i kratkim pretraživanjem moguće je pronaći pregršt tečajeva među kojima je i GIPHY. Robert DeMayo,  učitelj američkog znakovnog jezika, uz pomoć GIF-ova objašnjava osnovne znakovne simbole, kada npr. želimo da pitamo nekoga itd.

Advertisements

Da li ste/si dobro?

ili

Ne volim ovo.

ili

Mogu li posuditi to?

ali, i (naravno!) da pričate o svom omiljenom voću avokadu.

z

Preko 2.000 GIF-ova je podijeljeno u razne kategorije (svakodnevni izrazi, sport, porodica, hrana i sl.). Naravno da nas ovi GIF-ovi neće naučiti svemu, ali su sjajna odskočna daska za osnovnu komunikaciju, npr. kada želimo da pričamo o Twitteru ili Instagramu:

Kada sve savladali svih 2.000 znakova  možete svratiti na i Robertovu stranicu da naučite još više.

Kao i svaki drugi jezik, znakovni jezik ima svoju vlastitu gramatiku i uči se kao svaki drugi strani jezik. Bitno je istaći da je znakovni jezik jedan jednostavan i poseban jezik i nikako ga ne treba isključivati iz upotrebe. Upoznajte se sa gluhim osobama, u mnogima ćete vidjeti iskrene prijatelje i bićete ponosni što znate znakovni jezik.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!