Koliko vam se puta desilo da ste prljavo rublje stavili u veš mašinu i kada ste posegnuli za deterdžentom vidjeli ste da se potrošio. Već je noć, a vi nemate gdje da kupite deterdžent. U tekstu koji slijedi donosimo odličan savjet kako napraviti prirodni deterdžent i time uštedjeti novac.

Prirodno je uvijek najbolje rješenje pa je tako i odjeću najbolje prati prirodnim sastojcima. U nastavku vam donosimo jedan od prirodnih recepata za pranje odjeće.

Za prirodni deterdžent za odjeću će vam biti potrebne 4 kašike sode bikarbone, 30 kapi eteričnog ulja po želji, 2 litre vode i 1/5 biljnog sapuna od lavande.

Za dobivenu smjesu vam neće trebati puno novca, a učinkovitost će biti velika. Isto tako nije potrebno uz korištenje ovog prirodnog deterdženta dodavati prilikom pranja omekšivač u perilicu jer će rublje samo po sebi biti mekano.

perilica rublja 02

Kod izrade deterdženta potrebno je u posudi prokuhati vodu, maći je s vatre i pričekati da se malo ohladi. U ovom se postupku ništa ne kuha, a voda mora biti prethodno prokuhana i može koristiti tek kada se ohladi. Važno je samo da temperatura vode bude topla kako bi se soda bikarbona i sapun mogli u potpunosti otopiti.

Odmah je potrebno deterdžent preliti u bocu u kojoj će stajati, a eterično ulje je potrebno dodati za miris.

Sljedeći put kada ostanete bez deterdženta, trkom u kuhinju po sastojke i napravite sami svoj deterdžent. Sretno!