Američki FBI poslao podatke za uhapšenog bh. studenta: Kakvu je poruku ostavio na platformi za videoigre “Discord”

Pripadnici FUPa uhapsili su 20-godišnjeg studenta elektrotehnike zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva, po uzoru na Sjedinjene Američke Države.


police car on the street
Ilustracija: STUDOMAT / Envato

U sarajevskoj općini Novi Grad pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su 20-godišnjeg studenta elektrotehnike zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva, po uzoru na Sjedinjene Američke Države.

Kako “Avaz” saznaje, riječ je o Hamzi Čardakliji.

Za njega je Tužilaštvo BiH, prema čijem je nalogu i uhapšen, jučer zatražilo određivanje pritvora. On se sumnjiči za krivično djelo terorizam, a uhapšen je na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Saznajemo da su pomoć u hapšenju Čardaklije pružile policijske agencije Interpol i Europol, ali i američki FBI.

Čardaklija je ostavio, kako saznajemo, komentar na engleskom jeziku na platformi za videoigre „Discord“, s prijetećom porukom koju su FBI i Interpol odmah prijavili bh. agencijama.

On je napisao “Ja ću to uraditi” ispod jednog od komentara gdje se u prepisci spominjao masakr u SAD u kojem su ubijena djeca.

On se tereti da je, koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inozemnom internet-serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i poduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo – rečeno je iz Tužilaštva BiH.