Studentski život: Ovih osam namirnica možete jesti i nakon isteka roka

Koje namirnice se mogu konzumirati i nakon isteka roka?


healthy food
Foto: Envato

Nije prijatno ako vam se dogodi da greškom popijete pokvareno mlijeko. Ljudi stoga obraćaju pažnju da ne konzumiraju namirnice kojima je prošao rok trajanja upisan na ambalaži. Naime, stručnjaci tvrde da se kod nekih namirnica ne treba strogo držati tih navedenih datuma, jer se često radi samo o smjernicama.

Dok postoje izuzeci od ovog pravila, kao što je upotreba dječje mliječne formule, koja bi uvijek trebalo da se baci ako je istekao rok s ambalaže, postoje namirnice s kojima možete biti fleksibilniji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Mlijeko

Foto: Envato
Foto: Envato

Mlijeko je najčešće sigurno za konzumaciju do sedmicu dana nakon isteka roka s ambalaže. Međutim, to zavisi od vrste mlijeka koju kupujete – što je veći sadržaj masti u mlijeku, ono će kraće trajati. Ako niste sigurni, miris mlijeka mogao bi lako da vam oda u kakvom je stanju.

2. Jaja

hand dipping bread in an egg yolk
Foto: Envato

Često možete potpuno zanemariti datum isteka roka na kutiji za jaja jer su obično bezbijedna za jelo sedmicama nakon toga. Naravno, što se više udaljavate od datuma isteka roka, bit će manje svježa, ali ne mora da znači da su i nejestiva.

3. Tjestenina

Foto: Envato
Foto: Envato

Suha tjestenina bezbijedna je za jelo i do dvije godine nakon isteka roka trajanja. Ako ste pak ljubitelj svježe tjestenine, trebalo bi da je pojedete u roku od pet dana nakon datuma na pakovanju.

Nakon što skuhate tjesteninu, možete da je jedete do sedmicu dana, ali može da traje i do osam mjeseci ako je zamrznuta.

4. Sir

cheese
Foto: Envato

Puno tvrdih sireva je sigurno za jelo dugo nakon isteka roka trajanja. Čak i ako vaš sir postane plijesnjiv, obično možete da ga samo ostružete i bit će jestiv. Sirevi poput kamembera ili brija često imaju bijelu plijesan koja je također jestiva, samo pripazite na narandžastu, plavu ili zelenu plijesan na ovoj vrsti sira jer je to znak da je pokvaren.

5. Suhi sastojci

Foto: Envato
Foto: Envato

So, biber, brašno, soda bikarbona i šećer su bezbijedni za jelo duže vremena, a razlog je nedostatak vlage. Međutim, ako bilo kakve suhe sastojke okružuje čudan miris, to bi moglo da ukazuje na najezdu štetočina u njima, prenosi N1.

6. Sirovo meso, živina i riba

Raw meat, mici, mititei, cevapcici, pork meat rolls
Foto: Envato

Sirovo meso i živina izdržat će samo nekoliko dana u frižideru, ali čuvanje u zamrzivaču odličan je način da taj rok produžite. Smrznuto pile ili ćurku možete držati u zamrzivaču više od godinu dana. Međutim, smrznuto mljeveno meso traje samo do četiri mjeseca u zamrzivaču. Sirova riba može da izdrži do devet mjeseci u zamrzivaču, dok dimljena riba može da traje najviše šest mjeseci.

7. Povrće i voće u kesicama ili zamrznuto

Foto: Envato
Foto: Envato

Salata u kesici može da počne da truli nakon isteka roka trajanja, ali ako nije prošlo previše vremena, obično se može spasiti potapanjem u ledenu vodu na nekoliko minuta. Kada je riječ o smrznutom voću i povrću, obično mogu da traju i do 10 mjeseci nakon otisnutog datuma.

8. Konzervirana hrana

Mnoge vrste konzervirane hrane mogu da traju i do dvije godine nakon isteka roka trajanja, posebno supe i povrće. Međutim, konzervirani paradajz i ananas neće trajati tako dugo zbog visokog nivoa kiselosti