Agencija za rad i zapošljavanje BiH: Zapošljavanje bh. građana u inostranstvu

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema društva u kojem živimo, a prema podacima u BiH ima preko pola miliona nezaposlenih građana. Mnogi građani koji ne uspijevaju da nađu zaposlenje u BiH primorani su da zaposlenje potraže u zemljama regije i svijeta.


Foto: Klix
Foto: Klix

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema društva u kojem živimo, a prema podacima u BiH ima preko pola miliona nezaposlenih građana. Mnogi građani koji ne uspijevaju da nađu zaposlenje u BiH primorani su da zaposlenje potraže u zemljama regije i svijeta.

Advertisements

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH ova institucija je tokom prošle godine posredovala u zapošljavanju više od 2.300 naših građana. Posredovanje se odvijalo u sklopu Sporazuma o zapošljavanju naših građana u Sloveniji, te u okviru Dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u SR Njemačkoj.

U prvih 11 mjeseci 2014. godine iz Republike Slovenije dobili su 1.160 oglasa za zapošljavanje radnika. Potpisano je 1.705 ugovora u radu, a izdano je 1.658 radnih dozvola.

Od ukupnog broja zaposlenih oko 30% je vozača u domaćem i međunarednom transportu, 20% varioca, 18% građevinskih radnika (zidari, fasaderi, elektroizolateri, hidroizolateri), 7% bravari, 5% elektrotehničari itd.

Kada je riječ o SR Njemačkoj do kraja novembra 2014. godine putem programa Triple Win zaposleno je 106 radnika, a putem programa zapošljavanja kod poznatog poslodavca zaposleno je 463 radnika, dok su u proceduri prijave za 89 kandidata.

Aktivnosti posredovanja je i u 2014. godini pratio ferijalni rad studenata u SR Njemačkoj putem kojeg je praksu tokom ljetnih mjeseci obavila 32 studenta iz BiH.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekli su da druga velika kontinuirana aktivnost Agencije jeste aktivnost vezana za implementaciju sporazuma o socijalnom osiguranju.

– Sa krajem novembra 2014. godini Agencija za rad i zapošljavanje BiH je zaprimila i poslala dalje na obradu nadležnim zavodima za zapošljavanje 1.071 novih predmet koji se odnosi na izdavanje potvrda o periodima osiguranja u svrhu ostvarivanja prava na novčanu naknadu. U istom periodu ukupno je završeno 1.074 predmeta, a predmeti su se odnosili na zahtjeve građana iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Njemačke, ističu.

Novi sporazumi: Hrvatska, Katar i Rusija

Advertisements

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u okviru svojih nadležnosti inicira i nove sporazume o zapošljavanju i socijalnom osiguranju. Tako su inicirali Sporazum o sezonskom zapošljavanju radnika u Hrvatskoj. Agencija je sve svoje obaveze oko Sporazuma izvršila, ali se još uvijek čeka na stav Vlade Republike Hrvatske.

– Završili smo sve obaveze vezane za sporazum o zapošljavanju sa Državom Katar i Bosna i Hercegovina je ratificirala taj Sporazum, ali se još uvijek čeka ratifikacija od strane Države Katar. Inicirali smo obnovu pregovora vezano za Sporazum o zapošljavanju sa Ruskom Federacijom, te se nadamo da će se tokom 2015. godine intenzivirati pregovori oko ovog sporazuma, kažu iz ove Agencije.

Ova institucija je učestvovala i u pregovorima vezanim za sporazume o zapošljavanju i socijalnom osiguranju sa Crnom Gorom. Iniciran je Sporazum o zapošljavanju sa Republikom Mađarskom. Također, smo učestvovali u prvom krugu pregovora o sporazumima o socijalnom osiguranju sa Australijom i Kanadom.

Iz ove Agencije ističu da će i u 2015. godini nastaviti sa svim svojim redovnim aktivnostima.

– Nastavićemo da provodimo program zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u SR Njemačku, te posredovanje u zapošljavanju po Sporazumu o zapošljavanju sa Slovenijom. Također, Agencija za rad i zapošljavanje BiH će nastaviti provoditi program ferijalnog rada u SR Njemačkoj za naše studente, kažu iz ove Agencije.

U narednoj godini očekuju da Država Katar, te Vlada Republike Hrvatske završe procedure vezane za predložene sporazume kako bi se i ovi sporazumi mogli početi primjenjivati.

– Pored ovoga očekujemo da se intenziviraju pregovori sa Ruskom Federacijom vezani za sporazum o zapošljavanju, te da se nastave pregovori vezani za sporazume o zapošljavanju i socijalnom osiguranju sa Crnom Gorom. Naravno očekujemo da se nastave i započeti pregovori o socijalnom osiguranju sa Kanadom i Australijom, objašnjavaju.

(Maja Isović, 6yka.com)