21. septembar – Međunarodni dan mira

"Samo da rata ne bude, ludila među ljudima, veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude - da rata ne bude!"


int day of peacej

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira. Ovaj bitan datum je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine. Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine, taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou. Svake godine na ovaj dan se posebno potiče sve pojedince, organizacije i nacije da podijele i pokažu poruku mira kroz svoje djelovanje i napore.

mir44

“Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja” – tako glasi univerzalna poruka 21. septembra, Međunarodnog dana mira, a sve zemlje i narodi pozvani su da slave mir i daju doprinos da on ovlada svijetom.

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se “Mirovno zvono” u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN-u poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše “Dug život apsolutnom svjetskom miru”.

brisas peace

Nažalost, iako kalendarski obilježen ovaj datum u praksi ne predstavlja apsolutni mir na planeti, stoga je zadatak svih stanovnika, svih zemalja i kontinenata svijeta da svojim malim, ali velikim doprinosom zajedno i sistemski s ostalim Zemljanima grade mir koji je nužan i neophodan za život čovjeka.

Potrebno je da se međusobno prihvatamo i uvažavamo, da oplemenjujemo razlike koje nas čine posebnima, ali istovremeno i spajaju, da u fokusu bude pozitivan aspekt svakog dijela našeg bića i čina, kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost.