Studentski recepti: Pileći fileti sa gljivama

 Studentski recepti: Pileći fileti sa gljivama

Piletinu je moguće pripremiti na bezbroj načina, a da pri tome ostane omiljena hrana mnoštvu ljudi. Ovaj put predlažemo studentima da je spreme u ukusnom umaku s komadićima gljiva.

Sastojci:

  • 1 paket pilećih fileta
  • 1 paker gljiva
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • vegeta
  • sol
  • biber
  • peršun
  • ulje

Priprema:

Potrebno je filete najprije pouljiti, posoliti i posuti peršunom kako bi ih začinili. Za to vrijeme potrebno je zagrijati ulje u tavi.

Nakon što začinite filete propržite ih u zagrijanom ulju dok ne dobiju blagu bronzanu boju s obje strane, potom izvadite filete u posebnu posudu, a na istom ulju propržite i isjeckane gljive.

Kada primijetite da su se gljive blago propržile dodajte im filete, te potom pržite oboje neko vrijeme, zajedno. Potom dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite da se kuha neko vrijeme sve skupa, dok vrhnje ne proključa, te zatim miješati na laganoj vatri još neko vrijeme.

Izvadite hranu iz tave, servirajte je i potom uživajte.

Ajla B.

Ajla B.

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".

Možda te i ovo zanima?