10 studentskih zapovijedi: Ne podsjećaj profesora svoga na obaveze koje je sam zaboravio

Ova pravila ne treba kršiti, ako želite da vam period studiranja prođe u miru i spokoju, koliko je to moguće...


Studying with illustration book
Ilustracij: Envato

Svi znamo da život podrazumijeva puno nepisanih pravila kao na primjer: “Ne pričaj s punim ustima”, “Ustupi mjesto u tramvaju starijoj osobi”, “Pozdravi susjede kad izlaziš iz kuće ili stana”, “Peri ruke prije jela” i brojna, brojna druga.

Naravno da vas niko neće kazniti zatvorskom kaznom niti izbacivanjem iz društva ako ih se odlučite ne pridržavati, ali svi ih više-manje slijedimo jer osiguravaju ugodniji život u zajednici. Slično je i tokom studiranja – ovaj period u životu podrazumijeva neka nepisana pravila.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Mudro odaberi svoje mjesto na predavanjima

Ne samo da je ovo važno jer niko ne želi sjediti u prvim klupama nego će ti kolege kraj kojih ćeš sjediti ubrzo postati najdraža poznata lica kojima, doduše, možda nećeš zapamtiti ime, ali će poslužiti kao odličan orijentir – aha, eno ga/je, tamo moram sjesti. Osim toga, ovo su osobe kojima ćeš se obratiti u slučaju da moraš prepisati bilješke s predavanja ili nadoknaditi neku “zadaću”. Dakle – mudro biraj gdje ćeš sjesti i s kime ćeš se okružiti.

Ne sjedi na mjesto svoga kolege, iako ne postoji raspored sjedenja

Onaj raspored sjedenja koji se spontano uredi na prvom predavanju svakog kolegija takvim treba ostati do kraja. Iako na faksu ne postoji raspored sjedenja kao u osnovnoj školi, ako samo i jedna osoba zamijeni svoje mjesto kolege će se pobuniti. Zamislite sjedenje kao delikatni ekosistem koji se lako uništi s promjenom samo jednog mjesta. Nitko to ne želi, zar ne?

Ne podsjećaj profesora svoga na obaveze koje je sam zaboravio

Na početku semestra najavljen je kratak reakcijski tekst za tri sedmice ili blic ispit i nakon toga više se o tome ništa nije moglo čuti? Odlično! Ako profesor zaboravi, ko smo mi da ga podsjećamo? Uostalom, ako to i napravite, budite sigurni da ćete kod kolega zaraditi debeli minus. Upamtite: uspjeh je s minimalno truda postići željeni rezultat.

Ne podsjećaj profesora svoga da imate još vremena do kraja predavanja (i ne postavljaj pitanje u zadnjoj sekundi predavanja)

Ova su dva pravila spojena u jedno jer se tiču svetog pravila trajanja predavanja. Dobro je ako profesor napravi grešku (događa se rijetko, ali ipak ponekad) pa pomisli da je vrijeme za predavanje isteklo, ali je jako loše ako neki nadobudni kolega u zadnjoj sekundi predavanja digne ruku i postavi pitanje na koje onda profesor (nekad nam se čini kao da i njega ovo naživcira) odgovara 15 minuta. Čemu? Zašto? Postoje konsultacije, e-mailovi, koristite ih.

Pročitaj cyllabus kolegija prije nego postaviš neko “glupo” pitanje

Zašto postavljati pitanje na koje odgovor možeš pronaći u cyllabusu koji će ti svaki profesor dati na početku semestra? Prvi rok za predaju seminara, popis dodatne literature, prvi ispitni rok…sve to piše na papirima ili internetu stoga prvo čitaj, a onda pitaj.

Sudjeluj u grupnim projektima da dobro ti bude i da kolege te vole

Nema gorih kolega od onih koji u grupnim projektima ne mrdnu prstom jer znaju da će se posao rasporediti na sve ostale. Nemojte biti taj kolega. Doprinesite svojim radom jednako kao i svi drugi.

Ne tračaj i ne osuđuj (drugačijeg) kolegu svoga

Ljudi, ovo je fakultet, a ne srednja škola u američkom filmu. Susrest ćete puno različitih osoba s različitim prošlostima, obiteljskim situacijama i smislom za humor. Samo zato što neko bilješke tipka na laptopu (dok svi drugi piskaraju) ili u svojoj gotičkoj odjeći vozi romobil po kampusu ne znači da je ta osoba “čudna” i da ju trebate osuđivati. Studiranje je zapravo odličan način da upoznate šaroliko društvo i shvatite da su svi super.

Podijeli svoje bogatstvo sa bližnjim kolegom svojim

Roditelji sa sela šalju pune sportske torbe delicija (kobasica, ajvara, sarme, meda…)? Neko je propustio predavanja i trebaju mu bilješke, a tvoje su baš najljepše? Podijelite s kolegama i cimerima sve čega imate u izobilju – ovo je recept za sreću na fakultetu i u domu.

Budi dobar cimer da dugo živiš i dobro ti bude u domu/stanu

Operi suđe kad je tvoj red, nemoj zaključati kupaonicu i odnijeti ključ sa sobom…uglavnom takve stvari. Poštuj cimera svoga (ako to zaslužuje, a ako ne zaslužuje – traži drugog cimera) da ugodno studiraš i dobro ti bude u domu ili stanu. Isti tretman očekuj i prema sebi.

Počasti se slobodno, s vremena na vrijeme

Studiranje nije lako i zato je važno s vremena na vrijeme priuštiti si malena zadovoljstva, ma kakva ona bila, u skladu s vlastitim finansijskim mogućnostima. Putovanje u Budimpeštu? Gledanje cijele sezone omiljene serije? Odlazak u kino? Šta god vas veseli – razveselite se. Jer vi to zaslužujete.