Završena i druga ploča na objektu budućeg samoodrživog studentskog doma u Mostaru

Proteklog vikenda, tačnije u subotu, izlivena je i druga ploča na objektu budućeg doma za siromašne studente i pučke kuhinje u Mostaru. Time se još više intenziviraju radovi na što skorijem završetku objekta koji su osmislili i pokrenuli mostarski franjevci, prenosi Večernji list.


Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info

Inače, projekat izgradnje započeo je početkom ove godine gdje je prvo uklonjeno ratom devastirani objekat Hrvatskog muzičkog društva “Hrvoje”, nakon čega se pristupilo izgradnji budućeg doma. Prva ploča, odnosno prva etaža izlivena je prije nekoliko mjeseci, odnosno u avgustu. Gvardijan mostarskog Franjevačkog samostana fra Iko Skoko tada je govorio kako će sami tok radova ovisiti o priljevu novčanih sredstava, a inicijalna sredstva je donirala Vlada Republike Hrvatske.

Kapacitet budućeg doma je 50 soba za 100 studenata, jedna velika dvorana, pet učionica, studenska menza – restoran, javna kuhinja za 200 obroka dnevno, međunarodni centar za dijalog s dva ureda, podzemne garaže i ostave, a ukupna površina objekta je blizu 3500 kvadratnih metara.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti koji budu korisnici ovog doma će snositi samo dio troškova svog smještaja, dok će drugi dio finansirati svojim radom. Planirano je da svaki student mjesečno radi po 9 sati na proizvodnji hrane. Na taj način će finansirati svoj smještaj u domu. Proizvodnja hrane bi bila u mostarskom naselju Rodoč.

Također, planirali su da restoran, odnosno studenska menza, budu samoodrživi tako što će kuhati hranu za turiste. Planiraju u ljetnom periodu, kada studenti nisu u domu, sobe iznajmljivati turistima, te i na taj način pokušati objekt učiniti samoodrživim.

(Pogled.ba)