UNIBL: Skoro upola manje prijavljenih brucoša, drugi upisni rok u avgustu

Konkurs raspisan na Banjalučkom univerzitetu predviđa 3.411 redovnih mjesta, a prijavila su se tek 2.554 buduća brucoša.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Da li je riječ o slabijem interesu srednjoškolaca za Univerzitet u Banjoj Luci ili o nečemu drugom, novinari Oslobođenja pitali su prorektora za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Simu Jokanovića.

– Mislim da je glavni razlog to što je generacija koja je ove godine završila četverogodišnje srednje škole malo manje brojna u odnosu na prethodne, a prema nekim podacima, to je svega 8.700 srednjoškolaca u cijelom RS-u. Prema podacima Ministarstva, skoro 2.500 ih je manje od prethodnih godina. Ima još i pratećih razloga. Studentima se pruža prilika mnogo lakše nego ranije da odu u inostranstvo, ne samo u okruženje nego i u EU, jer tamo nađu lakše i zaposlenje, smatra Jokanović.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Priznaje da su evropski fakulteti i studijski programi “bolje organizirani”, da “diploma vrijedi nešto više”…

Izrazito mali broj studenata pokazao je interes za studije na PMF-u, a Jokanović kaže da za nastavnicima matematike, za razliku od fizike, postoji velika potreba na tržištu rada, “jer matematiku imate u svim razredima, od početka školovanja do kraja srednje škole”.

– I jedan i drugi studijski program su vrlo teški, nije ih lako završiti, morate imati i prirodne predispozicije pored toga što morate puno raditi, istakao je.

Upravo zbog toga je finansijska podrška Grada Banje Luke ove godine usmjerena na studente matematike i fizike, nastavnički smjer, jer je potražnja za tim kadrom zaista velika. Proteklih godina su finansijski podržani budući inžinjeri (mašinstvo, elektrotehnika). Riječ je o 100 KM mjesečno, pri čemu valja naglasiti da će studenti i pored toga moći aplicirati na druge programe finansijske podrške. Potražnja za inžinjerima je i dalje velika, kako kaže Jokanović, nekoliko kompanija u okruženju imaju neprestano otvorene konkurse, primjerice, za inžinjere mašinstva.

– Priliv studenata na inžinjerske smjerove je sada permanentan. Mi smo predvidjeli isti broj mjesta kao i 2015. bez obzira na to što smo znali da imamo manji broj svršenih srednjoškolaca, misleći da ako ih je i manje, neka ih onda manje i ode na neke druge univerzitete. Nažalost, situacija se odrazila i na naš univerzitet, zaključuje Jokanović

(Oslobođenje)