“Solarno drvo” za punjenje mobitela i laptopa postavljeno u Kampusu Univerziteta u Sarajevu

Projekt Udruženja studenata i inžinjera elektrotehnike pod nazivom "Solarno drvo“ prezentiran je u ponedjeljak na Elektrotehničkom fakultetu, u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.


Foto: FENA
Foto: FENA

Predsjednik Udruženja Almedin Kavaz je, prilikom predstavljanja projekta, kazao da će svi prolaznici, a najviše studenti u Kampusu imati priliku da u svako doba napune svoje mobitele ili prenosne računare i da koriste električnu energiju koja se dobiva samoproizvodnjom iz solarne energije.

Također će koristiti i kao element javne rasvjete, jer oko solarnih panela je štedljiva led rasvjeta koja svijetli u više boja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kavaz kaže da je na realizaciji projekta radilo osam studenata, članova Udruženja studenata i inžinjera elektrotehnike, koji su u potpunosti osmislili i implementirali projekt.

– Od ideje do implementacije projekta prošlo je skoro tri godine, ali aktivnog rada od kako smo dobili grant od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo prošlo je više od godinu dana, naveo je Kavaz.

Ukupna vrijednost projekta je 22 hiljade KM, a sufinansiralo ga je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Resorni ministar Čedomir Lukić kazao je da, kad je u pitanju energetska efikasnost, ona ima svoj značaj i jedna je od suštinskih aktivnosti koje na globalnom nivou treba da se rješavaju.

– Utoliko smo se i mi opredijelili za jedan ovakav projekt u kojem nam je bilo značajno da se uključe, prije svega, studenti Elektrotehničkog fakulteta za koje smo željeli da, u skladu s onim za šta se i obrazuju, učestvuju na nekom konkretnom rješenju, istaknuo je ministar Lukić.

Dodaje da će ono što su studenti svojim radom napravili biti na raspolaganju svim studentima, te da će podići svijest šire društvene zajednice i samih studenata.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Samim Konjicija smatra da realizacijom ovakvih projekata studenti demonstriraju da su u stanju da zaokruže jedan cijeli projekt, od apliciranja, osiguravanja podrške za takve projekte, ideje, pa do same realizacije.

– Radi se o temi koja je interesantna. To su, možemo reći, alternativni izvori, ali oni svakim danom postaju sve manje alternativni, a sve više vrlo važni izvori električne energije, kazao je Konjicija.

Naveo je da za njih nije nikakva novost jedan ovakav projekt, ističući da studenti postižu izuzetne rezultate.

(Oslobođenje)