Novi zakon: Univerzitetski profesori u Tuzli ne mogu imati veću platu od premijera

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog katona nedavno su usvojili izmijenjeni Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika.


rudarski fakultet untz

Hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona zakazana je za subotu, a kako saznaje Klix.ba, za vrijeme nje će se raspravljati o nedavno usvojenom zakonu koji ide na štetu dijelu zaposlenih u zdravstvu te profesorima na Univerzitetu u Tuzli u kontekstu isplate plata.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog katona nedavno su usvojili izmijenjeni Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti, u koji je ugrađen i sporni amandman.

Prema ovom amandmanu, kako saznaje Klix.ba iz više izvora, plata univerzitetskih profesora ne bi mogla biti veća od plate kantonalnog premijera, a oštećeni su i dijelom zaposleni u zdravstvu, među kojima su i ljekari.

S tim u vezi za subotu je zakazana sjednica Skupštine TK, hitnog karaktera, a dnevni red će biti predložen pred početak zasjedanja zastupnika tog zakonodavnog tijela. Kako je potvrđeno za Klix.ba, raspravljat će se isključivo o navedenoj problematici.

Danas je vanredno zasjedala i Vlada Tuzlanskog kantona. Kako je navedeno u zvaničnom saopćenju, vanredna sjednica je održana zbog poteškoća u obračunima plata i naknada za zaposlenike visoke stručne spreme zdravstvenog smjera u zdravstvenim ustanovama, kao i akademsko osoblje Univerziteta u Tuzli.

Kako kažu, do toga je došlo nakon stupanja na snagu nedavno donesenih izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.

Prema saopćenju iz Vlade TK, kod prethodnih izmjena, koje su nedavno stupile na snagu, utvrđene su određene neusaglašenosti sa odredbama propisa na snazi kao i kolektivnih ugovora kojima se uređuju plate i naknade navedene kategorije zaposlenika te se novim izmjenama zakona rješava uočeni problem.