Biblioteka Univerziteta u Sarajevu počet će se graditi u junu 2019. godine

Univerzitet u Sarajevu izabrao je konsultante za izradu Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje prve Biblioteke Univerziteta u Sarajevu koja će se graditi u Kampusu UNSA.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

Ovaj objekat je prvi koji će se izgraditi u Kampusu zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, koji iznosi nešto više od 34 miliona KM.

– U skladu sa dinamikom realizacije aktivnosti u toku su pregovori u vezi s potpisivanjem ugovora sa odabranim konsultantima za izradu Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu. Nakon potpisivanja ugovora sa odabranim konsultantima predviđen je period od šest mjeseci za izradu Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, rečeno je za portal Klix.ba u Službi za odnose s javnošću UNSA.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon izrade i revizije ovog projekta slijedi raspisivanje tendera za izvođače građevinskih radova, a potom za opremanje Biblioteke. Memorandum o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH potpisan je 10. maja ove godine, kojim se za početak radova na izgradnji predviđa 30. juni 2019. godine.

Podsjetimo, idejno rješenje Biblioteke uradili su stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu. Površina objekta iznosit će više od 15.000 kvadratnih metara, a sastojat će se od dvije podrumske etaže, prizemlja i dva sprata. Sadržavat će kongresnu dvoranu, spremište za knjige, biblioteke s čitaonama, multimedijalni centar, sobu za administraciju, restoran i druge prostorije.

(Klix.ba)