Kratice na tastaturi koje će vam uštedjeti vrijeme

Desktop računari lagano gube na popularnosti, a pojavljuju se moćni tableti i smartphone-i koji mogu danas raditi već i jako zahtjevne zadatke.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovakav trend nastaviti će se i u budućnosti, ako je vjerovati prognozama i statistikama koje pokazuju da tržište tableta enormno raste. Tapkanje po ekranu sve je prisutnije, dok istovremeno klasični miš i tastatura odlaze polako u historiju.

Advertisements

Ako ste ‘pravi’ informatičar, onda vam nije ništa čudno da miš dodirujete samo kada je stvarno nešto ‘zagustilo’. Informatičari su oduvijek bili skloniji tastaturi i miš nikada nisu prihvatili u potpunosti. Postavljali su pitanje ‘Zašto koristiti miš kada tastatura može učiniti sve što želite?’. Nekada se to moglo i uvažiti jer su interfejsi bili jednostavni, preferirao se i tekstualni način rada. Kada su zaživjela grafički složeni interfejsi ipak su morali prihvatiti miša i raditi s njim. Ali, mnogi od njih i danas su skloniji što manjem korištenju miša.

Advertisements

Ako želite ispasti cool pred prijateljima ili kolegama na poslu, preporučujemo vam da pročitate ostatak članka. Naime, u nastavku članka ćemo vas upoznati s nekoliko kratica na tastaturi za koje možda niste znali, a mogu vam uštedjeti dosta vremena i prikazati vas u društvu kao ‘tehno freaka’…