Ovo je jedino zanimanje u kojem žene zarađuju mnogo više od muškaraca

Zarađuju i do 75 posto više novca od muškaraca. Možete li pogoditi o kojem zanimanju se radi?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Da žene širom svijeta zarađuju manje od muškaraca nije nikakva novost. Ipak, jedno je zanimanje u kojem žene zarađuju nekoliko puta više.

Advertisements

Riječ je o manekenstvu. Agenti za top modele na Sedmici mode u Londonu iznijeli su podatke prema kojima žene u svijetu manekenstva zarađuju čak 75 posto više novca od muškaraca.

– Mislim da je to jedina profesija u kojoj su muškarci manje plaćeni nego žene. To nije fer prema njima i ne mislim da je ovo način osnaživanja žena, rekla je Elisabeth Rose, agentica muških manekena u agenciji Premier, zaslužne za karijere Naomi Campbell i Cindy Crawford.

Advertisements

Prema njenim riječima, manekenka će za pojavljivanje u nekoj emisiji dobiti 40.000 dolara, dok se muškarac može nadati četiri puta manjem iznosu. Naravno riječ je o poznatim modelima, dok je među onima nepoznatijima razlika u plati manja, ali i dalje postoji.

Najplaćenija manekenka proteklih godina Giselle Bundchen zaradila je 44 miliona dolara prošle godine, dok je najplaćeniji maneken Sean O'Pry zaradio milion i pol, iako se pojavio u spotu Taylor Swift.

(Index.hr)