Znate li šta je hitna kontracepcija?

Hitna kontracepcija je metoda kontracepcije koja se koristi nakon nezaštićenog spolnog odnosa radi izbjegavanja neplanirane trudnoće.


Basic pack BH

Najčešće korištena metoda hitne kontracepcije je tableta za hitnu kontracepciju („pilula za dan poslije“).  Pilula se uzima na usta što je prije moguće nakon nezaštićenog spolnog odnosa s ciljem sprječavanja neplanirane trudnoće.

Tableta (pilula) za hitnu kontracepciju djeluje tako što odgađa ovulaciju. Tableta za hitnu kontracepciju ne prekida postojeću trudnoću odnosno NEMA abortivan efekat (ne izaziva pobačaj ploda).

Kako je ovulacija nepredvidiva te se čak kod žena sa redovnim menstrualnim ciklusima može javiti između 6. i 21. dana, a spermatozoid preživljava 5 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa u reproduktivnom sistemu žene, VAŽNO je da žena tabletu za hitnu kontracepciju uzme ŠTO PRIJE nakon nezaštićenog spolnog odnosa (najbolje unutar 24 sata), NEOVISNO O DANU menstrualnog ciklusa. Jedino na taj način je moguće preduhitriti i odgoditi ovulaciju te tako spriječiti kontakt jajne ćelije i spermatozoida odnosno oplodnju.

Djelotvornost tableta za hitnu kontracepciju značajno se razlikuje. VAŽNO je da tableta za hitnu kontracepciju djeluje NEPOSREDNO PRED OVULACIJU (za koju znamo da je nepredvidiva), kada je mogućnost trudnoće najveća, a spolni odnosi su prirodno najčešći.

ellaOne (ulipristal acetat) je prva ciljano razvijena tableta za hitnu kontracepciju. Jedino ellaOne za razliku od drugih tableta za hitnu kontracepciju može odgoditi ovulaciju koja se treba dogoditi za jedan ili dva dana. Ukoliko se uzme na vrijeme, ellaOne može odgoditi ovulaciju za potrebnih 5 dana (vrijeme preživljavanja spermatozoida u reproduktivnom sistemu žene) i tako spriječiti susret oslobođene jajne ćelije (ovulacija) i spermatozoida koji su dospjeli u ženske spolne organe nakon nezaštićenog spolnog odnosa. ellaOne na taj način djelotvorno pomaže svim ženama koje nisu spremne za trudnoću nakon nezaštićenog spolnog odnosa da odgode trudnoću do trenutka kada za nju budu potpuno spremne. ellaOne se izdaje u apotekama bez recepta.

Nemojte zaboraviti prije upotrebe bilo kojeg lijeka pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim efektima na lijek i medicinsko sredstvo posavjetujte se s ljekarom ili farmaceutom.

Saznajte više na: www.danposlije.ba, www.ellaone.ba , www.instagram.com/ellaonebh/, https://www.facebook.com/ellaOnehitnakontracepcija/, www.pinterest.com/danposlije/

2017 02 Arenda Gif web

(STUDOMAT.ba)