Živinice: Podrška u razvoju biznisa za žene sa invaliditetom, žrtve nasilja i žene iz ruralnih područja

Modna konfekcija iz Živinica sa motivima tradicionalne bosanskohercegovačke nošnje naći će se na policima turističkih centara i prodavnica širom Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući Fondu za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji realizuje USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa lokalnim zajednicama.


zivinice1

Riječ je o obrtu koji je kroz Fond pokrenula Sanela Čičkušić, poduzetnica iz Živinica.

– Postala sam vlasnica obrta u kojem djeluje još dvanaest žena. Zajedno se trudimo da očuvamo tradiciju i stare zanate. Kroz obrt obučavamo i mlađe naraštaje očuvanju zanatskih vještina, ističe Čičkušić.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM za pružanje  podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o dodjeli sredstava potpisani su sa 14 žena. Biznisi će biti pokrenuti u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća, a poduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

– Mi želimo žene liderice u svijetu biznisa i ovaj program nam pokazuje da u tome možemo uspjeti. Ovo je koncept koji podstiče, ali i koji istovremena osigurava stabilnost i napredak u svijetu poduzetništva, poručio je gradonačelnik Samir Kamenjaković. 

USAIDov Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i volja predstavnika Grada Živinice da investiraju u edukaciju žena i podrže njihove ideje i biznise, bio je jedan od elemenata koji je doprinio članstvu Grada Živinice u UNESCOvu globalnu mrežu gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika, a kao jedinog grada iz BiH.

zivinice2

– Riječ je o programu koji pruža i finansijsku i mentersku podršku i kako nam je dosadašnje iskustvo pokazalo, upravo je to neophodno za razvoj održivih biznisa. Nije dovoljna samo finansijska podrška, ženama iz marginaliziranih skupina značajno je da znaju da imaju i podršku tokom godinu dana u vođenju biznisa, poručio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

(STUDOMAT.ba)