Završio fakultet, pa se vratio na selo: Boris uzgaja rasu koja daje najkvalitetnije meso

Nakon fakulteta Boris se vratio porodičnom biznisu.


Boris Babičković / Foto: Screenshot Youtube
Boris Babičković / Foto: Screenshot Youtube

Ako ste ovih dana pojeli ukusan biftek, vjerovatno niste znali da je u pitanju meso škotske rase goveda. Ova rasa se uzgaja tek na nekoliko farmi u Srbiji.

Advertisements

U pitanju je Aberdin Angus rasa. Međutim, ovo nije priča samo o pomenutoj rasi, već i o mladom poljoprivredniku koji se nakon fakulteta vratio porodičnoj poljoprivredi.

Boris Babičković iz Subotice ima 27 godina i nikada nije odustao od porodičnog posla. Po završetku Poljoprivrednog fakulteta vratio se na porodično gazdinstvo, nadomak rodnog grada.

Moj djed je počeo da se bavi poljoprivredom i to se prebacivalo s koljena na koljeno. Od malih nogu sam ovdje na selu, zasviđalo mi se, završio sam i srednju poljoprivrednu školu, potom Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i vratio sam se nazad. Meni se sviđa, volim ovo, kaže Boris za Televiziju Prva.

Ovaj ambiciozni momak se usudio da se upusti u još novu granu stočarstva – uzgoj Aberdin Angus goveda.

Advertisements

Uzgajaju se na ispaši – pogodne su livade, pogodna su mjesta u Banatu gdje ima puno livada sa pašom, samo im je trava dovoljna – ništa više. Jako su otporne na bolesti, niske i visoke temperature. Ne muzu se, imaju mlijeka samo za svoju telad, pojašnjava Babičković.

Priznaje da je ovim potezom rizikovao, ali kaže da se vodio mišljenjem: “Ko rizikuje – taj profitira”.

Kvalitet mesa ove rase u odnosu na druge ogleda se u količinama intramuskularne masti koja poboljšava ukus, daje mekoću i zadržava vlagu u mesu dok se kuha i peče.

Jedno tele, odnosno bik, se tovi do 500-600 kilograma, a meso se koristi, kao što znate, za burgere, biftek… To je najkvalitetnije meso u svijetu, navodi sagovornik Prve.

Opširnije u video-prilogu: