Završeno “Ljeto u biblioteci 2013”

Zeničani su se sedmo ljeto zaredom družili u Općoj biblioteci, s jedne strane volonteri koji su držali razne kurseve, radionice, instrukcije, a s druge strane polaznici tih aktivnosti, i jedni i drugi svih generacija, od osnovnoškolaca do penzionera.


ljeto u biblioteci 2013 2

Zeničani su se sedmo ljeto zaredom družili u Općoj biblioteci, s jedne strane volonteri koji su držali razne kurseve, radionice, instrukcije, a s druge strane polaznici tih aktivnosti, i jedni i drugi svih generacija, od osnovnoškolaca do penzionera.

Piše: Arnel Taslaman

“Ljeto u biblioteci“ je manifestacija u kojoj građani poklanjaju jedni drugima znanje i vrijeme, a koju Opća biblioteka u Zenici organizuje od 2007. godine. Organizuju se razne aktivnosti poput kurseva, radionica i instrukcija, a predavači su angažovani volonterski. Trenutno Biblioteka broji preko 100 volontera, od kojih je većina stalno angažovana, a ima i onih koji se angažuju po potrebi. Interesantno je da su volonteri svih generacija, pa tako određen broj njih još uvijek ide u osnovnu školu, a ima i penzionera. Ipak, većina volontera su studenti i srednjoškolci.

Ideja ovog projekta pripada nekadašnjoj direktorici, a već dugi niz godina šefici Službe za razvoj Opće biblioteke u Zenici, gospođi Slavici Hrnkaš. Ideju je imala dugo, a realizovana je tek kada su omogućena i finansijska sredstva koja služe za reklamiranje i kupovinu materijala potrebnih za kvalitetno održavanje aktivnosti. Biblioteka, također, svake godine omogući volonterima besplatan dvodnevni izlet na Boračko jezero, što je idealna prilika da se upoznaju između sebe i razmijene međusobna iskustva.

Prostorni kapaciteti Opće biblioteke u Zenici nisu veliki. Biblioteka djeluje u Centralnom odjeljenju u kojem je smještena i uprava, Čitaonica i Američki kutak i u četiri područna odjeljenja (Dječije odjeljenje, Odjeljenje Sarajevska, Odjeljenje Crkvice, Odjeljenje Radakovo). Shodno mogućnostima, aktivnosti se najviše odvijaju u Odjeljenju Radakovo i Odjeljenju Crkvice, a potom slijedi Američki kutak, Dječije odjeljenje i Odjeljenje Sarajevska. Od prošle godine, Biblioteka za vrijeme ljetnog raspusta koristi i prostor područne škole “Musa Ćazim Ćatić“ u Blatuši, jer je odaziv polaznika aktivnosti sa tog područja uvijek bio veliki, a sva odjeljenja su im bila prilično daleko.

“Ljeto u biblioteci“ počinje prvim radnim danom u mjesecu julu, a završava posljednjim radnim danom u mjesecu augustu. Organizuju se aktivnosti koje volonteri odluče držati, a što je najvažnije svake godine se drže instrukcije za učenike koji idu na popravni, studente koji se pripremaju za septembarski ispitni rok i za one koji žele poboljšati svoje znanje. Svi oni koji žele da im se drže instrukcije se prijave, a čim se nađe adekvatan volonter, Biblioteka ustupa prostor, a o terminima se dogovaraju polaznik i volonter lično. Kada su u pitanju ostale aktivnosti, poput kurseva i radionica, termine određuju knjižničarke koje vode odjeljenja u dogovoru sa volonterima.

Ove godine su u ponudi bile standardne aktivnosti poput kurseva informatike, kurseva stranih jezika (engleski, njemački, arapski, turski, a prethodnih godina su u ponudi bili i francuski i latinski), novinarskih radionica, pričaonica-igraonica za najmlađe, kreativnih i dramskih radionica, kviskoteke, fitnesa, likovnih radionica, radionica pravljenja stripa, poteski satić, kursa gitare i vježbi čitanja za najmlađe učenike.

Aktivnosti su mogli pohađati građani svih dobnih generacija, a Biblioteka tokom zimskog raspusta organizuje manifestaciju “Zimski raspust u biblioteci“ koja je namijenjenja samo učenicima osnovnih i srednjih škola. Tada se organizuju uglavnom instrukcije, ali i kraći kursevi i radionice.

Ovogodišnje „Ljeto u biblioteci“ je uspješno završeno u petak. Napominjemo da polaznici aktivnosti po završetku ne dobijaju nikakve certifikate o završenim kursevima, ali dobijaju znanje, dobru zabavu i druženje tokom čitavog ljeta. Za volontere se svakog 15. januara, koji je dan Opće biblioteke u Zenici, organizuje dodjela zahvalnica za učešće i poklonjeno vrijeme i znanje u pomenuta dva projekta.

(STUDOMAT.ba)