Zašto nokti na rukama rastu brže od noktiju na nogama?

Zašto nokti na nogama rastu mnogo sporije od noktiju na rukama?


Nokti pomažu u zaštiti od mehaničkih povreda, te od virusa i bakterija. Jedno pitanje i dalje ostaje: zašto nokti na nogama rastu mnogo sporije od noktiju?

Advertisements

Otkrivamo vam zbog čega je ova pojava normalna:

Ćelijama u našem tijelu trebaju određene stvari da bi rasle, poput energije i hranjivih sastojaka. Dakle, ovi faktori mogu biti glavni razlog ovog sporog rasta. Da, nokti na rukama i nogama dio su našeg tijela, ali prema njima se ponašamo drugačije.

Postoji još jedan značajan faktor. Naše ruke su smještene mnogo bliže našim srcima. Zbog toga nam do stopala stiže manji protok krvi. To znači da dobijaju manje kiseonika za proizvodnju novih ćelija. Kao rezultat toga, nokti na nogama polako rastu. To bi moglo biti objašnjenje zašto zimi rastu sporije. Što je hladnije, imamo sporiji protok krvi.

Još jedan faktor rasta su hranjive tvari. Neki od nas mogu primijetiti da kad počnemo unositi više zdravih hranjivih sastojaka, nokti i kosa počinju brže rasti. U osnovi, ista ideja odnosi se na nokte na nogama. Čim naša cirkulacija tijela u stopalima bude manja, nokti na nogama dobivaju manje hranjivih sastojaka.

Advertisements

Zbog ovih faktora nokti obično rastu u prosjeku 0,03 inča mjesečno (3,47 mm) ili oko desetine milimetra dnevno. A prosječni rast noktiju na nogama je 0,06 inča mjesečno (1,62 mm).

Još jedno objašnjenje je tendencija traumatizacije. Ovo je nedavna teorija koja dopunjuje sve ostale. Pokušajte se sjetiti koliko često ste povrijedili prste i nokte. Možete ih lupati ili traumatizirati tokom manikure. Tada proces popravka započinje koncentriranom brzinom ćelijskog prometa.

Takođe, jedno istraživanje pokazalo je da nokat na malom prstu raste sporije od ostalih.

Ako ste dešnjak, nokti na toj ruci rastu brže nego na lijevoj i obrnuto. To se događa zato što je ta ruka aktivnija.