Zašto ne bismo trebali čekati osjećaj gladi da počnemo jesti?

 Zašto ne bismo trebali čekati osjećaj gladi da počnemo jesti?

Glad je možda izvrstan znak da je vaš metabolizam uključen i da vaše tijelo radi onako kako bi trebalo. Ipak, iako je prirodna, glad ne bi trebala biti jedini pokazatelj da je vrijeme za početak jela. Ako jedete samo kada vas tijelo moli da to učinite, posljedice mogu biti strašne.

1. Glad dovodi do prejedanja.

Ljudi koji preskaču obroke ili neredovito jedu, često se prejedu kako bi nadoknadili hranu koju su propustili. Ljudskom tijelu je potrebna stalna prehrana svaka 3-4 sata kako bi se spriječilo usporavanje metabolizma, padovi energije, i nervoza. Što duže ostanete bez hrane, nivo šećera u krvi pada, što rezultuje potrebom za šećerom u hrani.

2. Glad ne pomaže pri mršavljenju.

Mnogi ljudi misle ako gladuju, mršave. Ali u stvarnosti, ako vas svakodnevna prehrana izgladnjuje, nećete se toga dugo držati. Ako unesete premalo kalorija, u vašem se tijelu pokreće hitan način, zbog čega skladišti masnoće i sagorijeva još manje kalorija. Vaše tijelo misli da se mora spasiti i sačuvati kalorije za budućnost.

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

NAREDNA STRANICA »

Ajla B.

Ajla B.

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".

Možda te i ovo zanima?