Zašto nam je tako teško vjerovati u sebe?

Imate li katkad dojam da se ponašate i osjećate poput varalice koji više pokušava uvjeriti sebe nego druge da zna šta radi?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sindrom uljeza

Tijekom poslovnog sastanka ili važnog ispita imate neodoljivu potrebu da se sakrijete u mišju rupu. Tako biste rado propali u zemlju prije nego što drugi otkriju da ste osoba koja se čitavo vrijeme ‘lažno predstavlja’ iako joj životopis vrvi diplomama, kvalifikacijama i specijalizacijama na kojoj bi joj mogao pozavidjeti i najarogantniji kolega.

Hoće li vam biti lakše kad doznate da velike filmske ikone i poslovno uspješne osobe imaju problema sa sindromom varalice ili uljeza? Nakon više od stotinu filmskih nagrada, među kojima su tri Oscara i rekordnih 18 oskarovskih nominacija, 66-godišnja holivudska glumica Meryl Streep prije desetak godina otkrila je u intervjuu Kenu Burnsu da se još uvijek pita zašto je itko želio gledati kad i tako ne zna glumiti.

O tom sindromu pisala je i jedna od najutjecajnijih žena u Silikonskoj dolini, predvodnica ‘geek chic’ klana meguspješnih menadžerica i druga osoba Facebooka, 45-godišnja Sheryl Sandberg. Ne samo da je Zuckerbergova desna ruka nego je ta majka dvoje djece uspjela izdati i bestseler ‘Lean In: Women, Work, and the Will to Lead’ (u slobodnom prijevodu, ‘Osloni se: žene, posao i volja za vodstvom’).

U toj knjizi pokušava pomoći poslovnim ženama da prevladaju sindrom uljeza u radnoj sredini kojom dominiraju muškarci uz pomoć terapije ‘Lean in Circles’, kružoka u kojima će dijeliti svoja iskustva i graditi samopouzdanje kroz priče o vlastitom uspjehu.

Ja stručnjak?! Ma dajte…

Za razliku od muškaraca, žene su češće žrtve sindroma uljeza ili varalice smatraju američke znanstvenice Jessica L. Collett i Jade Avelis koje su proučavale slučajeve onih koje su se pomirile s niže pozicioniranim radnim mjestima iako imaju sve preduvjete za napredovanje. Žene će lakše uvjeriti same sebe da nisu dovoljno dobre kako bi uspjele u usponu na poslovnom planu jer oponašaju svoje majke, koje su za njih bile u prvom redu domaćice.

Dok odrastamo promatramo svoje majke kako kuhaju, peglaju i brinu se o obitelji pa je to osnovni razlog zbog kojeg se u tim ulogama osjećamo korisno i ispunjeno, smatraju Collett i Avelis. Kako se u kućanskim poslovima smatramo uspješnijima, većinu svojih životnih ciljeva radije usmjeravamo na ostvarenje obiteljskog nego poslovnog života.

Usporedbe radi, kad se kao majke osjećamo poput uljeza, danas znamo da bi glavni uzrok mogla biti postnatalna depresija za koju postoje i lijekovi i terapije.

Ali kad se osjećamo kao uljezi na radnome mjestu, o tome ćemo radije šutjeti nego privlačiti dodatnu pažnju na sebe i svoju ‘nesposobnost’.

Američke znanstvenice naglašavaju da problem nastaje u tom začaranom krugu. Brojne žene na poslu pate od sindroma uljeza. Žive u stalnom strahu da će netko otkriti kako se one samo pretvaraju da znaju što rade. Budući da njihove kolegice ne govore o tim strahovima, osjećaju se izolirano, zbog čega se smatraju još nesposobnijima i nesigurnijima.

Kako se suočiti s varalicom u sebi?

Za sve ‘uljeze’ koji su se prepoznali u navedenim opisima utješna vijest. Svatko tko ima malo zdravog razuma, tko je iole samokritičan i odgovoran za ono što čini, mora katkad imati osjećaj da je varalica, dok svima oko sebe zavidi jer očito znaju što rade. Zapravo, trebali bismo se pribojavati osoba koje se baš nikad ne osjećaju kao uljezi, smatraju stručnjaci, jer su vjerojatno pomalo psihopati (ili u najmanju ruku političari).

Po uzoru na Sherylin ‘Lean In Cyrcle’, smatraju stručnjaci, trebale bismo oformiti svoj kružok dragih prijateljica među kojima bismo mogle otvoreno razgovarati o svojim strahovima i sumnjama u svoje sposobnosti.

Naravno, bilo bi preporučljivo da to ne činimo samo kad se napijemo. U takvom stanju teško je išta suvislo artikulirati, kamoli racionalno razlučiti ono u čemu ste zaista dobri od onoga u što vas zdušno uvjeravaju podjednako pripite prijateljice.

(AKTA)