Zašto multitasking nije najbolja opcija?

Iako često nismo niti svjesni, multitasking upražnjavamo gotovo svakodnevno. Telefoniramo dok se oblačimo, pišemo poruke dok hodamo ili pretražujemo internet dok paralelno gledamo omiljenu seriju ili utakmicu.


Multitasking freelance Concept. Tired girl holds head
Ilustracija: Envato

Nekoliko istovremenih radnji i aktivnosti pomaže nam da na vrijeme odradimo i po nekoliko zadataka, no, je li to uistinu tako korisno i dobro?

Kada započinjete dan i gledate na svoju to do listu, već u glavi imate posložen scenarij kako i kada odraditi koji zadatak. U isto vrijeme izvršavate i po nekoliko postupaka, skoncentrisani ste na temu i pratite vrijeme. Vaša produktivnost i koncentracija su na visokom nivou i samo jedan mali pogrešan korak može vas poremiti u tome što radite. Ovo su pokazatelji da multitasking i nije uvijek najbolje rješenje, prenosi bonjour.ba.

Osjećaj preopterećenosti i gubitka kontrole nad zadanim

Upravo brzina pokreta, pogleda i mijenjanje fokusa s jedne stvari na drugu mogu vas dovesti do pada motivacije, nervoze zbog gubitka kontrole nad cijelom situacijom i dovesti vas u stanje da ne znate odakle dalje krenuti.

busy student 1618860713

Više radnji odjednom usporava vaš rad

Iako smatrate da rješavanjem nekoliko poslova istovremeno ubrzavate proces završetka zadataka, najčešće se dogodi upravo suprotno. Izgubite više vremena i niste sigurni da li je sve odrađeno kako treba.

busy student 1618860625

Multitasking često dovodi do grešaka

Što više zadataka radite u isto vrijeme, to je veća mogućost za grešku, jer jednostavno dolazi do smanjenja produktivnosti, kako stručnjaci ističu i do 40%. Pokušajte razdvojiti zadatke, vremenski se usredotočiti na svaki pojedinačno i sigurno će i konačni rezultat biti bolji.

busy 1618860682

Kreativnost nije na nivou

Upravo zbog navedenih pokazatelja, i naša kreativnost gubi na kvaliteti. Jednostavno, radna memorija je prepuna informacija i dovodi nas do kreativne blokade. Istraživanja su također pokazala da ljudi koji su pretrpani poslom, a koji btw obavljaju kroz multitasking, manje su maštoviti, češće pod dozom stresa i u svojoj svakodnevnici, manje spontani.