Gradivo vam je obimno, frustrirani ste rezultatima učenja, pod stresom ste, entuzijazam vam je splasnuo? Razmišljate da odustane od učenja predmeta koji ste započeli?

Problem je u motivaciji za učenje.

To nije ništa čudno. To je normalno. Za očekivati je da vam nedostaje motivacija da se predano bavite tako teškim i dugotrajnim poslom kao što je učenje ili studiranje. Motivacija su svi oni faktori unutar vas koji podstiču, održavaju i kanališu vaše ponašanje u svrhu postizanja cilja. Motivacija u učenju su oni činioci koji pokreću, organizuju, usmjeravaju i određuju intenzitet i trajanje aktivnosti učenja.

Kada vas inspiriše neki veliki cilj, neki izvanredan projekat, sve vaše misli su usmjerene ka tome. Vaš um prevazilazi granice, vaša svijest se širi u svim pravcima i vi se nađete u novom, ogromnom i divnom svijetu. Neiskorištene snage, znanja i talenti oživljavaju i vi otkrivate da ste mnogo snažnija osoba nego što ste to ikad i sanjali.

Kako da sve ovo ostvarite, tj. kako da se motivišete za učenje? Postoje 2 osnovna preduslova:

  1. Čvrsto donesite odluku da ćete stvarno učiti. Ovo je jedan od odlučujućih uslova za učenje uopšte. Ako nema snage i volje, jake odluke, nema ni motivacije. Tada ne pomažu ni najbolji postupci.
  2. Imajte pozitivan stav. Donesite odluku da ćete uspeti. Abraham Linkoln je jednom rekao: „Odluka da ćete uspjeti je važnija od svih ostalih stvari.”

Glavni podsticaj učenju jesu pozitivan stav i volja, pozitivne misli i očekivanja. Gotovo 50% uspjeha zavisi od toga koliko imamo pozitivna gledišta. Ono što mislite o sebi u velikoj mjeri utiče na vaša očekivanja, raspoloženje, rezultate. Uspjeh zavisi više od trenutnog stanja, nego od sposobnosti.

(Vodič za učenje / STUDOMAT.ba)