Taj plan je podrazumijevao da “razbije” normalan period noćnog odmora na nekoliko dijelova – odnosno više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tokom dana. Tako je da Vinci spavao 15 minuta na svaka četiri sata. Kao rezultat, spavao je samo sat i po na dan. Vrijeme koje je uštedio na odmaranju počeo je da koristi za kreativan rad. Da Vinci je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osjetio umornim.

Poznato je da u fiziološkim uslovima, najproduktivnije vrijeme za rad i kreativnost prati period sna. To je vreme kada je kapacitet neke osobe za rad posebno visok. Prekidajući nečije budno vrijeme svaka četiri sata kratkim periodom odmora vodi do povećanja kapaciteta za rad, što je direktna posljedica ovakvog odmora.

Godine vježbanja i eksperimentisanja onih koji su pratili da Vincijev primjer, ostavili su internet stranici Bright Side da izabere neke od najefektivnijih varijacija višefaznog sna koje možete pročitati u nastavku:

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK
1 2 3

NAREDNA STRANICA »

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.