Zašto baš danas trebate popiti čaj?

 Zašto baš danas trebate popiti čaj?

Danas je najsretniji dan ljubitelja čaja – 21. maja obilježava se Svjetski dan čaja.

Čaj je jedno od najpopularnijih pića, posebno u hladnim zimskim danima, a nastao je prije više od četiri hiljade godina. Legenda kaže da je 2737. godine p.n.e. Šen Nung, drugi kineski imperator, otkrio čaj kada mu je lišće slučajno upalo u lonac pun ključale vode.

Pijenje čaja se prenijelo na Tibet, a potom u 12. vijeku i u Japan, gdje je čaj postao sastavni dio života. Smatra se da su arapski trgovci donijeli čaj u Evropu u 13. i 14. vijeku, a prvi pisani dokument o dolasku čaja u Evropu datira još iz iz 1610. godine kada je jednim holandskim brodom u Evropu dovezen zeleni čaj iz Japana.

Utjecaj čaja u svijetu kroz historiju je veći nego što ste misliti. Iskru američke revolucije je zapalio čaj, prva tri američka milionera su bili trgovci čajem, a razvoj industrijske revolucije je dijelom potaknut potrebom za masovnom proizvodnjom čaja.

Vrećica za čaj je kreirana početkom 20. vijeka u Sjedinjenim Američkim Državama. Njujorški trgovac čajem Thomas Sullivan je svojim poslovnim partnerima za probu slao čaj u svilenim vrećicama prilagođenima jednoj šolji čaja. Pogodio je američki praktični duh pa je čaj u vrećicama brzo postao dominantan način pakiranja i pripreme čaja.

U svijetu se godišnje proizvede tri miliona tona čaja, a najpopularnija vrsta čaja je crni čaj. Čini 75% od ukupne konzumacije čaja u svijetu.

Dobro došli u magični svijet čaja!

STUDOMAT

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.

Možda te i ovo zanima?