Za svaku pohvalu: Studenti očistili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari

"Ono što imamo je ljubav prema domovini. Ljubav prema našem narodu, prema našoj šehidskom krvlju natopljenoj zemlji."


studenti srebrenica
Foto: Radiosarajevo.ba

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari jučer je klanjana dženaza i obavljen ukop još 50 žrtava genocida u Srebrenici.

Ujedno, cijeli svijet je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Prema riječima Hamdije Fejzića, predsjednika Organizacionog odbora obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, komemoraciji i dženazi u Potočarima je prisustvovalo više od 30.000 ljudi.

Kako bi nevine žrtve genocida u Srebrenici ostavili u njihovom miru do narednog 11. jula, sarajevski studenti organizirali su akciju čišćenja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari neposredno nakon komemoracije, dženaze i ukopa, prenosi Radiosarajevo.ba.

 – Nemamo slike iz Srebrenice na kojima poziramo u skupim odijelima. Nemamo aparate i profesionalne PR timove koji će pratiti svaki naš korak i slikati sve što radimo. Ono što imamo je ljubav prema domovini. Ljubav prema našem narodu, prema našoj šehidskom krvlju natopljenoj zemlji. Imamo volju da Memorijalnom centru damo doprinos na naš način, napisao je Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

Studenti sarajevskog univerziteta nakon dženaze svake godine čiste mezarje u Potočarima.

 – To je naš doprinos na ovaj dan. Svaki drugi dan naš doprinos je da ćemo širiti istinu, čuvati i voljeti našu domovinu i naš narod. Naš doprinos je da nećemo dopustiti da se genocid ponovi. To obećavamo, naveo je Dević.

U akciji čišenja su, također, učestvovali volonteri MFS-EMMAUS-a, a akciji čišćenja se pridružila i grupa iz unije studenata Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, prenijeli su ranije mediji.