BiH: Dobre vijesti za studente koji imaju zajmove

Određenim kategorijama zaduženih studenata bit će otpisane kamate.


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke obavijestilo je korisnike studentskih zajmova da je Vlada FBiH usvojila Zaključak kojim se korisnicima studentskih zajmova koji su dug izmirili do 31. decembra 2021. godine otpisuju potraživanja po osnovu kamate.

Također, svi studenti, korisnici studentskih zajmova, koji izvrše povrat osnovnog duga do 31.12.2022. godine bit će oslobođeni obaveze povrata zateznih kamata, kao i svi korisnici studentskih zajmova, odnosno sudužnici ili jamci koji do 31. decembra 2022. godine zaključe ugovor s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke o rokovima isplate osnovnog duga (u jednom iznosu ili obročno) bit će oslobođeni povrata zateznih kamata, piše Klix.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iz Ministarstva navode da je ovim zaključkom utvrđeno da će biti otpisana potraživanja od korisnika studentskih zajmova za koje se utvrdi da su preminuli ili boluju od teških bolesti i težih oblika invalidnosti, a na osnovu pravilnika kojeg će donijeti ovo federalno ministarstvo.

Za sve detaljnije informacije korisnici studentskih zajmova mogu kontaktirati Ministarstvo putem e-maila: studentski.zajmovi@gmail.com ili na broj telefona 036 355 745, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.