Vremeplov: 20. februara prvi put objavljen časopis “Danica”

"Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa šta onda postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj tački je sav naš život", riječi su Lava Nikolajeviča Tolstoja.


matica srpska danica

159 godina ranije, u Novom Sadu izašao je prvi broj “Danice”, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je tada pokrenuo i uređivao srpski pisac Đorđe Popović. “Danica” je okupila stotinjak srpskih pisaca, uključujući, nama poznate velikane poput Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića – Zmaja, Lazu Kostića, Ljubomira Nenadovića i odigrala je značajnu ulogu u buđenju nacionalne svijesti, poetskog izraza umjetničkog realizma i raspoloženja za ujedinjenje teritorijalno rascjepkanog državnog teritorija.

Advertisements

Značaj časopisa je opao kad su ga 1866. godine napustili najbolji saradnici zbog neslaganja s urednikom, pravnikom, književnikom i publicistom, Đorđem Rajkovićem, poznatijim i kao “Daničar”. Istaknut prekid desio se u periodu od augusta 1871., do maja 1872. godine.

Advertisements

Pored djela domaćih autora, časopis je sadržavao i prijevode djela evropske literature i porijekla, ističući Tolstoja, Gogolja, Poa i Igoa. Osim pripovjedaka i romana, u prilozima su izlazile i tzv. “pregledalice” za ručni rad,  kao i neizostavne “bojadisane slike pariške mode”.