Vremeplov: 20. februara prvi put objavljen časopis “Danica”

"Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa šta onda postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj tački je sav naš život", riječi su Lava Nikolajeviča Tolstoja.


159 godina ranije, u Novom Sadu izašao je prvi broj “Danice”, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je tada pokrenuo i uređivao srpski pisac Đorđe Popović. “Danica” je okupila stotinjak srpskih pisaca, uključujući, nama poznate velikane poput Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića – Zmaja, Lazu Kostića, Ljubomira Nenadovića i odigrala je značajnu ulogu u buđenju nacionalne svijesti, poetskog izraza umjetničkog realizma i raspoloženja za ujedinjenje teritorijalno rascjepkanog državnog teritorija.

Značaj časopisa je opao kad su ga 1866. godine napustili najbolji saradnici zbog neslaganja s urednikom, pravnikom, književnikom i publicistom, Đorđem Rajkovićem, poznatijim i kao “Daničar”. Istaknut prekid desio se u periodu od augusta 1871., do maja 1872. godine.

Pored djela domaćih autora, časopis je sadržavao i prijevode djela evropske literature i porijekla, ističući Tolstoja, Gogolja, Poa i Igoa. Osim pripovjedaka i romana, u prilozima su izlazile i tzv. “pregledalice” za ručni rad,  kao i neizostavne “bojadisane slike pariške mode”.

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X