Vlada KS prihvatila liste predloženog upošljavanja 636 osoba

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS prihvatila liste predloženog upošljavanja 636 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje, po osnovu tri programa poticaja zapošljavanju: sufinanisiranja samozapošljavanja, prekvalifikacije osoba za poznatog poslodavca te programa Posao za sve.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako je saopćeno iz Vlade KS, mogućnosti samozapošljavanja nezaposlenih osoba, kroz male biznise i osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnim djelatnostima, osnovni je cilj programa.

– Za ove namjene izdvojeno je 2.436.790 KM i njima će se u narednih 12 mjeseci podržati 338 nezaposlenih osoba, refundacijom mjesečne plaće od 600 uz uplatu doprinosa. Među prihvaćenim aplikantima, najviše je poljoprivrednih proizvođača, računovođa, malih firmi za turističku djelatnost, IT djelatnost, stomatoloških ambulanti, automehaničara i autopraonica, različite kućne radinosti, frizeri i druge djelatnosti, stoji u saopćenju Vlade KS.

Navode da je za realizaciju Programa prekvalifikacije i dokvalifikacije kod poznatog poslodavca obezbjeđeno je 82.500 KM što omogućava obuku 55 nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

– Služba će poslodavcima, korisnicima ovog programa, za novo zapošljavanje finansirati troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1.500 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje šest mjeseci, navodi se u saopćenju.

Ističu da su na Javni poziv aplicirala tri poslodavca koja ispunjavaju uslove iz ovog poziva, a iskazali su potrebu da obuče, dokvalifikuju i prekvalifikuju 28 nezaposlenih osoba za šta će biti utrošeno 42.000 KM.

– Vlada je zadužila Službu da ponovno uputi isti javni poziv, s obzirom da je povučeno oko 50 posto od planiranih sredstava, te animira više IT kompanija za uključivanje u ovaj program, s obzirom da tako kvalificiran kadar najlakše dolazi do posla na tržištu rada, stoji u saoćenju.

Navode da se kroz treći program, “Posao za sve”, vrši zapošljavanje nezaposlenih osoba, bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objavljivanja javnog poziva.

– Od 449 pristiglih aplikacija poslodavaca, uvidom u dostavljenu dokumentaciju, utvrđeno je da 318 aplikacija ispunjavaju uslove iz javnog poziva, ali zbog ograničenih finansijskih sredstava u skladu sa Programom, odobreno je upošljavanje 270 osoba, a za ovu namjenu biće utrošeno 1.080.000 KM gdje će Služba mjesečno u periodu od šest mjeseci, poslodavcima refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600 KM po novouposlenoj osobi, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih doprinosa, zaključeno je u saopćenju.

(Klix.ba)