Pogledajte inspirativna predavanja sa 14. konferencije projekta Vaša(r) ideja

 Pogledajte inspirativna predavanja sa 14. konferencije projekta Vaša(r) ideja

Udruženje za kreativno učenje PLUS koje već nekoliko godina predano radi kao društveni servis na misiji obrazovanja i pružanja kvalitetnih usluga društvu u kojem djeluje, i ove godine nastavlja istim tempom.

Kraj školske godine u Udruženju PLUS obilježen je izrazito produktivnim radionicama za mlade u okviru projekta Vaša(r) ideja, ali i zanimljivom konferencijom, četrnaestoj po redu, na kojoj su govorili Haris Kušmić, Ivana Kešić i Admir Tuzović čija predavanja možete pogledati ovdje.

Prvo po redu predavanje naslovljeno ”Ljubav i pripadanje” Harisa Kušmića, osnivača i predstavnika Evropksog parlamenta mladih u BiH, predstavlja lični put ka profesionalnom usponu imenovanog predavača, ali i ličnu priču kao empiriju iz koje gledaoci mogu izvući mnogobrojne lekcije i koristi. Upoznajemo se pomnije sa radom Evropskog parlamenta mladih kao najveće platforme za političku debatu i obrazovanje srednjoškolaca i studenata u Evropi koja djeluje u četrdeset zemalja svijeta, a prisutna je i u BiH od 2013.godine.

Kušmić, kojeg je fondacija Schwarzkopf nedavno proglasila najaktivnijim mladim Evropljaninom u 2017. godini, napominje nas da iza svake slike uspjeha stoji mnogo izazova i neuspjeha, te da je upravo neuspjeh onaj iz kojeg najviše učimo, premda ga mnogi nastoje sakriti, ukazujući ujedno na stav da je jednako potrebno razvijati i samog sebe i druge oko sebe.

Pored pomenutog Haris Kušmić nam skreće pažnju i na činjenicu da je poređenje kradljivac sreće, te da su najsretnije osobe one koje znaju voljeti i znaju kako da budu voljene, a da ništa manje nije vaćna ni ljubav koja se odnosi na posao.

Ivana Kešić, program menadžerica CIVITAS-a započela je svoje predavanje „Evolucija aktivizma a atraktivni revolucionarizam“ raskrinikavanjem uobičajenog poimanja Šekspira kao zaljubljenog i romantičnog pisca, skrećući nam pažnju na njegove stvarne aktivističke namjere; korištenje registra umjetnosti i književnosti kao narativa o politici s intencijom krtikovanja vlasti, nepotizma i raznih anomalija u društvu. Ivana Kešić u svom, premda vremenom ograničenom, opsežnom i šarolikom predavanju govori o pravu na rad, političkim pravima svih ljudi, ženskim pokretima, borbi za pravo glasa, promjeni tržišta, hip hop umjetnosti, grafitima, internet aktivizmu (hashtag, klik, lajk) i društvenim mrežama kao opravdanju za nedjelovanje tj. novim društvenim pokretima, propasti i antipokretima.

Predavanje Ivane Kešić nas iznova uči da je osnova i jedan od prvih pokretača na aktivizam ono što svi u sebi nosimo; težnja ka slobodi. Završna poruka ovog predavanja nas podsjeća da samo jednom živimo, ali ako to činimo kako dolikuje onda je i taj jedan put sasvim dovoljan.

Posljednje u nizu, ali ništa manje inspirativno, čakštaviše naročito korisno i poučno za gledaoce svih provenijencija jeste i predavanje cijenjenog softver developera Admira Tuzovića, nekadašnjeg radnika svima znanog Microsofta. Predavanje naslovljeno „Ono si što želiš biti” nudi nam slikovit putokaz kako uticati na svoju karijeru i doći u priliku da ne ovisimo ni o čemu drugom nego o svome znanju. Admir Tuzović nam na izrazito kreativan i pomno osmišljen, ciljnoj publici prilagođen način, pruža prikaz poslovnog svijeta kroz dva pitanja o osobama sa kojima se u poslovnom okruženju susrećemo: Da li osoba ima ambicije i da li ima znanje?!

Tuzović pri tome pravi distinkciju između zapadnjačkog i istočnjačkog poimanja ambicije, navodeći kako ona s jedne strane podrazumijeva uspjeh, motiviranost i želju za životom koji se živi punim plućima, a s druge strane pohlepu, narcisoidnost i odsustvo duhovnog. U najslikovitijem, izrazito zanimljivom i važnom, središnjem dijelu predavanja, Tuzović nas upoznaje i sa četiri skupine ljudi koje srećemo na radnim mjestima: spavačima, herojima, hazarderima i onima iz kvadranta ‘Hello world’, a potom govori i o negativnom principu vrijednom pažnje, tzv. „The crab mentality“.

Tuzovićevo predavanje se dotiče još mnogih tematskih značajki poput manipulacije u radnom okruženju, lažnih lidera, timskog rada, generatora pozitivne promjene, armije sljedbenika… itd.,ali o svemu tome možete detaljnije u njegovom predavanju:

Iz Udruženja PLUS najavljuju kako će za učenike timova iz pet gradova (Stolac, Maglaj, Livno, Goražde i Sarajevo) biti organizovan nastavak predavanja i diskusije iz oblasti filma (Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić), kreativne priče (Almir Alić) i novinarskog članka (Besima Svraka) na sljedećim radionicama u Neumu – planiranim za mjesec septembar, a koje bi rezultirale učeničkim kreativnim uradcima. Također za novu školsku godinu najavljuju i nove konferencije, zanimljive i inspirativne predavače.

Više o radu Udruženja PLUS i konferencijama Vaša(r) ideja, kao i snimljena predavanja sa prethodnih konferencija možete pogledati na web stranici: www.udruzenjeplus.ba

Projekt Vaša(r) ideja je podržala Američka ambasada u BiH a realizira se u saradnji sa kinom Meeting Point, Asocijacije srednjoškolaca u BiH, te pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Općine Centar Sarajevo.

(STUDOMAT.ba)

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?