Pogledajte inspirativna predavanja sa 14. konferencije projekta Vaša(r) ideja

Udruženje za kreativno učenje PLUS koje već nekoliko godina predano radi kao društveni servis na misiji obrazovanja i pružanja kvalitetnih usluga društvu u kojem djeluje, i ove godine nastavlja istim tempom.


Pogledajte inspirativna predavanja sa 14. konferencije projekta Vašar ideja cover

Kraj školske godine u Udruženju PLUS obilježen je izrazito produktivnim radionicama za mlade u okviru projekta Vaša(r) ideja, ali i zanimljivom konferencijom, četrnaestoj po redu, na kojoj su govorili Haris Kušmić, Ivana Kešić i Admir Tuzović čija predavanja možete pogledati ovdje.

Prvo po redu predavanje naslovljeno ”Ljubav i pripadanje” Harisa Kušmića, osnivača i predstavnika Evropksog parlamenta mladih u BiH, predstavlja lični put ka profesionalnom usponu imenovanog predavača, ali i ličnu priču kao empiriju iz koje gledaoci mogu izvući mnogobrojne lekcije i koristi. Upoznajemo se pomnije sa radom Evropskog parlamenta mladih kao najveće platforme za političku debatu i obrazovanje srednjoškolaca i studenata u Evropi koja djeluje u četrdeset zemalja svijeta, a prisutna je i u BiH od 2013.godine.

Kušmić, kojeg je fondacija Schwarzkopf nedavno proglasila najaktivnijim mladim Evropljaninom u 2017. godini, napominje nas da iza svake slike uspjeha stoji mnogo izazova i neuspjeha, te da je upravo neuspjeh onaj iz kojeg najviše učimo, premda ga mnogi nastoje sakriti, ukazujući ujedno na stav da je jednako potrebno razvijati i samog sebe i druge oko sebe.

Pored pomenutog Haris Kušmić nam skreće pažnju i na činjenicu da je poređenje kradljivac sreće, te da su najsretnije osobe one koje znaju voljeti i znaju kako da budu voljene, a da ništa manje nije vaćna ni ljubav koja se odnosi na posao.

Ivana Kešić, program menadžerica CIVITAS-a započela je svoje predavanje „Evolucija aktivizma a atraktivni revolucionarizam“ raskrinikavanjem uobičajenog poimanja Šekspira kao zaljubljenog i romantičnog pisca, skrećući nam pažnju na njegove stvarne aktivističke namjere; korištenje registra umjetnosti i književnosti kao narativa o politici s intencijom krtikovanja vlasti, nepotizma i raznih anomalija u društvu. Ivana Kešić u svom, premda vremenom ograničenom, opsežnom i šarolikom predavanju govori o pravu na rad, političkim pravima svih ljudi, ženskim pokretima, borbi za pravo glasa, promjeni tržišta, hip hop umjetnosti, grafitima, internet aktivizmu (hashtag, klik, lajk) i društvenim mrežama kao opravdanju za nedjelovanje tj. novim društvenim pokretima, propasti i antipokretima.

Predavanje Ivane Kešić nas iznova uči da je osnova i jedan od prvih pokretača na aktivizam ono što svi u sebi nosimo; težnja ka slobodi. Završna poruka ovog predavanja nas podsjeća da samo jednom živimo, ali ako to činimo kako dolikuje onda je i taj jedan put sasvim dovoljan.

Posljednje u nizu, ali ništa manje inspirativno, čakštaviše naročito korisno i poučno za gledaoce svih provenijencija jeste i predavanje cijenjenog softver developera Admira Tuzovića, nekadašnjeg radnika svima znanog Microsofta. Predavanje naslovljeno „Ono si što želiš biti” nudi nam slikovit putokaz kako uticati na svoju karijeru i doći u priliku da ne ovisimo ni o čemu drugom nego o svome znanju. Admir Tuzović nam na izrazito kreativan i pomno osmišljen, ciljnoj publici prilagođen način, pruža prikaz poslovnog svijeta kroz dva pitanja o osobama sa kojima se u poslovnom okruženju susrećemo: Da li osoba ima ambicije i da li ima znanje?!

Tuzović pri tome pravi distinkciju između zapadnjačkog i istočnjačkog poimanja ambicije, navodeći kako ona s jedne strane podrazumijeva uspjeh, motiviranost i želju za životom koji se živi punim plućima, a s druge strane pohlepu, narcisoidnost i odsustvo duhovnog. U najslikovitijem, izrazito zanimljivom i važnom, središnjem dijelu predavanja, Tuzović nas upoznaje i sa četiri skupine ljudi koje srećemo na radnim mjestima: spavačima, herojima, hazarderima i onima iz kvadranta ‘Hello world’, a potom govori i o negativnom principu vrijednom pažnje, tzv. „The crab mentality“.

Tuzovićevo predavanje se dotiče još mnogih tematskih značajki poput manipulacije u radnom okruženju, lažnih lidera, timskog rada, generatora pozitivne promjene, armije sljedbenika… itd.,ali o svemu tome možete detaljnije u njegovom predavanju:

Iz Udruženja PLUS najavljuju kako će za učenike timova iz pet gradova (Stolac, Maglaj, Livno, Goražde i Sarajevo) biti organizovan nastavak predavanja i diskusije iz oblasti filma (Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić), kreativne priče (Almir Alić) i novinarskog članka (Besima Svraka) na sljedećim radionicama u Neumu – planiranim za mjesec septembar, a koje bi rezultirale učeničkim kreativnim uradcima. Također za novu školsku godinu najavljuju i nove konferencije, zanimljive i inspirativne predavače.

Više o radu Udruženja PLUS i konferencijama Vaša(r) ideja, kao i snimljena predavanja sa prethodnih konferencija možete pogledati na web stranici: www.udruzenjeplus.ba

Projekt Vaša(r) ideja je podržala Američka ambasada u BiH a realizira se u saradnji sa kinom Meeting Point, Asocijacije srednjoškolaca u BiH, te pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Općine Centar Sarajevo.

(STUDOMAT.ba)