Vlada KS izdvojila 280 hiljada KM za finansiranje 150 studenata IT programa na UNSA

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je izdvojilo 280.000 KM u budžetu za finansiranje dvogodišnjeg IT stručnog studijskog programa na Univerzitetu u Sarajevu.


unsa

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerzitetu Sarajevo je potpisan Ugovor o realizaciji programa “Podrška razvoju IT industrije” čime je omogućeno finansiranje dvogodišnjeg IT stručnog studija za 150 studenata, prenosi klix.ba.

Ugovor su potpisali Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo, Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse, Jasmin Velagić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu te Mustafa Memić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo naveo u svom obraćanju problem mladih koji nakon što savladaju IT znanja i vještine odlaze vani i sve ono što je uloženo u njih, nažalost ne vrate nazad svojim doprinosom i radom. Istakao je kako je upravo dvogodišnji IT studij osmišljen kao program koji treba da omogući studentima ovog studija da steknu znanja i da djeluju i rade u BiH.

Podsjećamo, na inicijativu udruženja IT kompanija “Bit Alijansa” Univerzitet u Sarajevu pokrenuo je IT dvogodišnji stručni studijski program kojim je omogućen upis dodatnog broja studenata na IT studij. Dvogodišnji IT stručni studij je organizovan kao odgovor na potrebe tržišta rada i potencijala IT sektora. Pohađanjem dvogodišnjeg IT studija studenti se osposobljavaju za rad u IT sektoru te imaju mogućnost da studij nastave i steknu diplomu bachleora u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KS, kao i da završe master i doktorski studij.

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse istakla je da IT kompanije prepoznaju značaj dvogodišnjeg IT studija te da je finansiranje školovanja koje je omogućeno za studente ovog studijskog programa uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo jedan od koraka kojim će se motivisati studenti da iskoriste priliku da steknu znanja i vještine koje IT tržište traži.

Današnje potpisivanje Ugovora primjer je uspješne saradnje predstavnika obrazovanja, zakonodavstva i privrede. Raduje nas da donosioci odluka prepoznaju važnost ulaganja u obrazovne programe koji će dugoročno omogućiti ekonomski napredak u BiH. Svaki korak koji danas zajedno učinimo u ovom kontekstu, imat će snažan odjek koji će dati odličan rezultat u budućnosti., ističe Tatjana Vučić.

Dvogodišnji IT stručni studijski program se izvodi na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Na dvogodišnjem studiju Elektrotehničkog fakulteta „Razvoj softvera“ finansiran je studij zq 49 studenata.

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu u dogovoru sa Bit Alijansom je primio samo najbolje kandidate koji su nakon organizovanog prijemnog ispita, isti položili te zadovoljili kriterije za pohađanje studija. Tendencija nam je bila da studij upišu dobri kandidati koji će nakon njega vrlo brzo moći da se uključe u rad IT industrije, istakao je Jasmin Velagić, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu realizuje dvogodišnji studijski program „Informacione tehnologije“, a finansiranje studija dobiti će 101 student.

Ove godine imali smo puno veći interes studenata za upis na dvogodišnji IT studij, ali nažalost zbog kapaciteta nije bilo moguće više studenata upisati. Važno nam je da su studenti spremni da upišu stručni studij kako bi mogli biti vrlo brzo biti od koristi za našu privredu, naveo je Mustafa Memić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Stručni IT studijski program je koncipiran na način da obuhvata stručne predmete iz oblasti informacionih tehnologija, računarstva, programiranja i informatike sa posebnim fokusom na sticanje praktičnih vještina. U okviru studijskog programa obavezan predmet je i “Industrijska praksa” koja će studentima omogućiti praktični rad u IT kompanijama te sticanje neophodnih vještina za zapošljavanje u budućnosti.

(STUDOMAT.ba)