Kaizen metoda “recept” za lakše studiranje

„Ako naučite samo jednu japansku riječ, neka to bude riječ KAIZEN“, Gordon Dryden.


1 4

Što je Kaizen metoda?

KAIZEN je metoda konstantnog poboljšanja. Dolazi od japanske riječi „kai“, koja znači promjena i riječi „zen“, koja znači poboljšati. Suštinski prijevod bi bio promjena na bolje, prenosi x-ica.com.

KAIZEN dolazi iz najbolje prakse japanskog menadžmenta, a posvećen je poboljšanju produktivnosti, efikasnosti, kvaliteti i uopće poslovne izvrsnosti.

Kako KAIZEN metodu primijeniti u studentskom životu?

Vrlo jednostavno, primjenom savjeta mudraca s Dalekog istoka moći ćeš se spremiti za ispit na vrijeme, te ćeš sigurno promjeniti svoje ustaljene navike na bolje.

Ovu metodu možemo primijeniti u području osobnog razvoja, bilo da je riječ o obrazovanju ili o budućoj karijeri. Suština ove metode je u usvajanju sitnih promjena, poboljšanje korak po korak. KAIZEN uči da ne postavljamo sebi suviše velike i nedostižne ciljeve koji će nas sigurno dovesti do odustajanja, već nas vodi do uspjeha postupno.

Evo jednog primjera:

Nisi ljubitelj čitanja stručne literature, ali upisao si fakultet koji baš to zahtjeva. Na vrijeme počni primjenjivati KAIZEN metodu tako što ćeš danas pročitati samo jednu stranicu (doslovno samo jednu), sutra još jednu, prekosutra još jednu i tako svaki dan. U početku ne moraš povećavati dnevni broj pročitanih stranica, ali budi dosljedan, jednu obavezno. S vremenom će ti ovo uči u naviku i sam ćeš osjetiti potrebu da povećaš broj dnevno pročitanih stranica. Kao što smo već naveli, korak po korak. Jednom uvedene promjene dugo traju.

Nemojte misliti da primjena ove metode završava položenim ispitom. Naprotiv, ovdje je vrlo bitno za naglasiti kako je u primjeni Kaizena bitan kontinuitet, dosljednost i disciplina. Vrlo brzo ćeš shvatiti kako si napredovao, a svaki idući ispit bit će ti lakše za pripremiti jer si stvorio rutinu. To je i bio cilj.

Nakon završetka studija KAIZEN tek dolazi do izražaja pošto se on primjenjuje i u poslovnom svijetu. Iz poslovnog svijeta je i nastala ova metoda. Kada jednom naučiš ispravno koristiti ovu metodu rada na sebi ona će te pratiti kroz cijeli život.

Ukoliko si osoba koja smatra da sve zna i da sve što radi, radi ispravno i bez greške, onda ova metoda nije za tebe. Dobro razmisli jesi li savršen i imaš li prostora za promjene i usavršavanje. Ova metoda vas ne uči kako da učite, već vas samo “tjera” da stalno napredujete i razvijate se. Hoćete li je primijeniti ili ne, to je na vama.

(STUDOMAT.ba)