Više od stotinu mladih obilježilo Međunarodni dan volontera

Institut za razvoj mladih KULT organizirao je događaj #YOUTHinkBiH kojim je obilježen Međunarodni dan volontera promovirajući poseban angažman mladih lidera, omladinskih radnika i službenika za mlade u protekloj godini. Na događaju se okupilo više od stotinu mladih i predstavnika različitih institucija koje rade i brinu o mladima. Učesnici događaja ponudili su konkretna rješenja koja bi provodili u lokalnim zajednicama. Tri najbolja prijedloga dobit će finansijsku i mentorsku podršku Instituta u narednoj godini. Sve nagrađene ideje su iz oblasti ekologije, jedni će pokrenuti Eko boxove u marketima, drugi će uspostavljati eko kutke za eko trenutkue, a treći će kreirati hotspotove za prikupljanje otpada koji će se potom selektirati u sekundarne sirovine.


9

– Eko box je inicijativa koja se bazira na podizanju svijesti o selektivnom odlaganju otpada. Princip rada ovih boxova podrazumijeva selektivno odlaganje otpada koje će se reciklirati u mašinama i na osnovu recikliranih proizvoda građani će imati popuste u trgovačkim lancima, izjavio je Kenan Suljić iz Srebrenika učesnik grupe koja je predložila ideju Eko box.

Advertisements

3

Događaj #YOUTHinkBiH je svojevrsna nagrada za mlade koji su kroz cijelu godinu svojim volonterskim angažmanima doprinosili kvalitetnijem društvu i boljem okruženju za sve nas. Institut je u proteklih godinu dana podržao desetine inicijativa i biznisa koje su pokrenuli mladi, a koji su se predstavili tokom događaja.

1

Advertisements

– Institut danas broji 30 uposlenika, a sve je počelo volonterskim angažmanom i zbog toga znam da je volontiranje neophodan segment svakog uspjeha. Zahvalan sam svim ovim mladim ljudima jer čine naše društvo boljim, ali i ovim manje mlađim koji investiraju svoje vrijeme u rad s mladima. Od srca vam čestitam Međunarodni dan volontera, izjavio je gosp. Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Današnji događaj organiziran je uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, a voditelj programa u Ambasadi, gosp. Nedim Bukvić izjavio je da je vrlo zahvalan jer ima priliku sudjelovati na današnjem događaju i smatra da je rad s volonterima veoma važan posao ne samo za omladinu u BiH, već i za institucije koje trebaju stvoriti bolje uslove za razvoj mladih u cijeloj zemlji.

11

(STUDOMAT.ba)