Vijeće studenata EFSA: Pojedine profesore treba podsjetiti da su oni tu radi studenata, a ne studenti radi njih

"Pojedine profesore treba podsjetiti da su oni tu radi studenata, a ne studenti radi njih," poručili su predstavnici Vijeća studenata EFSA.


Ekonomski fakultet UNSA
Ekonomski fakultet UNSA

Problemi studenata Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu još uvijek nisu riješeni.

Studenti EFSA-e pisali su Upravi ove obrazovne ustanove i Rektoratu UNSA u kojem su naveli sve probleme s kojima se susreću studenti prilikom polaganja ispita iz predmeta Računovodstvo na drugoj godini prvog ciklusa studija kod profesora Harisa Jahića, o čemu smo već ranije pisali.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti Ekonomskog fakulteta pisali nadležnima: Riješite naše probleme ili izlazimo na ulicu

Kako su kazali studenti, ovo je dugogodišnji problem koji je već generacijama prisutan i koji je sada prelaskom na online režim izvođenja nastave kulminirao i doveo do toga da jedini izlaz traže obraćanjem u javnosti.

Nakon istupa studenata u medije, dobili su odgovor od fakulteta.

Ekonomski fakultet u Sarajevu odgovorio studentima: Nije tačno da vas ignoširemo

Studenti smatraju da javnost mora biti upoznata sa stvarnim stanjem na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, te apeluju da se njihov problem konkretnije razmatra.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu: Navodi dekanese Selimović nisu istiniti, najavljujemo proteste

Povodom problema studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a putem zvanične fb stranice, oglasilo se Vijeće studenata ovog fakulteta. Njihovu objavu vam prenosimo u cjelosti:

– Poštovane kolege,

Vijeće studenata EFSA zajedno sa predstavnicima studenata koji polažu ispit iz Računovodstva su bili na sastanku sa Upravom Ekonomskog fakulteta u srijedu 9.12.2020. godine. Vijeće studenata EFSA je također u proteklom periodu održalo nekoliko sastanaka gdje su predstavljeni problemi studenata koji su u ovom periodu kulminirali i doveli do toga da su studenti spremni izaći i na proteste kako bi riješili probleme.

Vijeće studenata je od samog početka uz studente i u komunikaciji sa studentima koji su pogođeni ovim ili drugim problemima. Svi problemi kroz komunikaciju sa Upravom fakulteta su rješavani, a sa nekim problemima smo išli i do Rektora i Senata Univerziteta. Nadamo se da će ovaj sastanak rezultirati većem razumijevanju i empatiji od strane Uprave i da će na zadovoljstvo studenata tekući problemi biti rješeni.

Aktuelni problemi su višegodišnji i protežu se kroz generacije studenata fakulteta, a uvođenjem online nastave postali su izraženiji, vidljiviji, a pojavili su se i novi problemi. Ono što je bitno naglasiti da se rješavanju problema mora pristupiti sistemski i temeljito bez populističkih poteza ili polovičnih rješenja sa kojima se neće mnogo postići. Grupa studenata koji su se samoorganizovali oko problema polaganja ispita iz predmeta Računovodstvo je iskazala nezadovoljstvo i imaju podršku ne samo studenata koji se suočavaju sa problemom, nego i drugih studenata, Vijeća studenata, asistenata, profesora i vjerujemo Uprave fakulteta sa kojima je održan sastanak. Svjedoci smo da je ovaj problem izašao iz „naše kuće“ u medije gdje je dobio drugi epilog, odnosno gdje su pojedinci pokušali da pokvare ugled Ekonomskog fakulteta, a studente omalovaže i predstave u lošem svjetlu. Ne smijemo dozvoliti da Ekonomski fakultet, kao najbolji fakultet u državi kao i studenti, koji su jedni od najuspješnijih građana ove države, budu omalovažavani u bilo kojem segmentu.

Sama bit postojanja fakulteta jeste da se ne smije dozvoliti da studentima ne bude pružena adekvatna prilika za usvajanjem znanja, vrednovanje znanja na pravi način, te pojedine profesore treba podsjetiti da su oni tu radi studenata, a ne studenti radi njih. Primarna djelatnost nastavnika i profesora je da prenose znanje i na pravedan način, u skladu sa zakonom, ocijene usvojeno znanje studenata. Jako je porazno da studenti napuštaju fakultet samo radi toga što nisu imali priliku da usvoje znanje od predmetnih nastavnika ili budu pravedno ocjenjeni.

U nizu sastanaka koji su održani u proteklom periodu neki od problema su se riješili, dok su neki još u aktualni i potencijalni, odnosno mogu se pojaviti u narednom periodu. Studenti su opravdano zabrinuti po pogledu rješavanja problema, tako da su pesimisti i veliki broj je spreman izaći i na proteste jer samo to vide kao jedini preostali metod borbe za njihova prava i rješavanje problema. Protesti jesu vrlo djelotvoran metod i Vijeće studenata je u svojoj prošlosti u više navrata organizovalo proteste, ali su se dešavali onda kada Uprava nije bila spremna da pomogne studentima. Nisu htjeli da razgovaraju i to je bio jedini metod pritiska da se sjedne i razgovara i saslušaju zahtjevi studenata i riješe problemi. Vjerujemo da će ovaj zadnji sastanak gdje smo konkretno i decidno iznijeli niz zahtjeva u vezi rješavanjem problema studenata koji polažu ispit iz Računovodstva, vratiti povjerenje studenata i da je Uprava fakulteta spremna da pomogne studentima. Vjerujemo da neće biti potrebe da kao do sada, mi studenti vršimo pritisak na drugim nivoima i sredstvima ili kroz medije i druge načine. Također, vodili smo računa o tome da svi zahtjevi budu u skladu sa Zakonom (iako nismo zadovoljni sa mnogim zakonskim rješenjima i aktima) i realno izvodljivi u kratkom vremenskom periodu.

U nastavku ove objave ćemo navesti zahtjeve studenata o kojima smo pričali sa upravom, a tiču se izvođenja nastave, organizacije ispita, načina ocjenjivanja i dr. iz predmeta Računovodstva. Na posljednjem sastanku pored Vijeća studenata prisustvovali su i studenti pogođeni ovim problemima, Dekanesa i prodekani, te je razgovarano o ovim gorućim problemima.

Zahtjevi studenata, problemi i teme o kojima smo iznosili argumente Upravi fakulteta:

1. Poboljšati kvalitet nastave
2. Normalni uslovi za izradu ispita
3. Gradacija zadataka ili vraćanje na prethodna pitanja
4. Adekvatna komunikacija sa profesorom/asistentom
5. Objava rezultata i sa brojem bodova svih studenata (koji su položili i koji nisu)
6. Uvid u realnu prolaznost i prosječnu ocjenu
7. Na vježbama raditi izradu završnog zadatka – primjere
8. Instrukcije
9. Spisak studenata za izlazak na ispit – po smjeru
10. Prosječna ocjena po smjeru
11. Uvid u rad student mora imati.
12. Problem bodovanja usmenog ispita
13. Nepriznavanje položene parcijale prilikom integralnog polaganja ispita
14. Izrada modela unificiranog sistema bodovanja ispita iz svih predmeta

Studenti su sve navedene stavke detaljno obrazložili i predstavili Upravi fakulteta. Uprava fakulteta je pokazala razumijevanje za sve navedene stavke i kroz konstuktivan dijalog smo uspjeli da dobijemo garancije da će se problemi riješiti u skladu sa zakonom i da su mnogi već u toku rješavanja. Zaključak sastanka je da se svaki problem koji nastane na fakultetu u nastavnom procesu (ili drugi problemi) trebaju rješavati dijalogom i pronaći najbolje i najpravednije rješenje koje je u skladu sa važećim Zakonom o visokom obrazovanju, pravilima studiranja UNSA i drugim aktima i pravilnicima.

Pozivamo studente da nam se jave ukoliko imaju problema i zahtjeva na drugim nastavnim predmetima i kod drugih profesora na našem fakultetu. Najbolji način je da iste odmah prijavimo Upravi fakulteta i djelujemo odmah kako bi izbjegli gomilanje problema.

BORBA ZA PRAVA STUDENATA EKONOMSKOG FAKULTETA SE NASTAVLJA

Poštovane kolege,

Vijeće studenata EFSA zajedno sa…

Objavljuje Vijeće Studenata Ekonomskog fakulteta UNSAČetvrtak, 10. prosinca 2020.