Ekonomski fakultet u Sarajevu odgovorio studentima: Nije tačno da vas ignoširemo

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu odgovorila je na dopis koji su studenti poslali.


Ekonomski fakultet UNSA
Ekonomski fakultet UNSA

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović odgovorila je na dopis grupe studenata koji su u utorak najavili proteste ukoliko se ne riješe njihovi suštinski problemi.

Tema studentskog dopisa je nastavni predmet Računovodstvo, koji je aktuelnim Nastavnim planom i programom predviđen na drugoj godini prvog ciklusa studija. Naime, studenti su izrazili svoje nezadovoljstvo u vezi sa organizacijom ispita iz navedenog predmeta u protekloj (2019/20.) akademskoj godini, piše Klix.

Studenti Ekonomskog fakulteta pisali nadležnima: Riješite naše probleme ili izlazimo na ulicu

Reakcju dekanese upućenu studentima prenosimo u cijelosti:

Za početak, važno je naglasiti da je Ekonomski fakultet u Sarajevu javna viskoškolska institucija koja djeluje u skladu sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju KS, Statuta Univerziteta u Sarajevu i ostalim podzakonskim aktima.

Na sjednici održanoj 09. 06. 2020. godine, Vijeće Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu jednoglasno je usvojilo zaključak da se nastavne i ispitne aktivnosti održavaju online sve do trenutka dok Krizni štab Kantona Sarajevo odnosno Krizni štab Federacije BiH ne ukinu preporuke ograničenja kretanja i okupljanja koje su usvojene zbog aktuelne pandemije koronavirusa. U tom kontekstu, sve nastavne i ispitne aktivnosti, pa i ispit iz predmeta Računovodstvo u okviru svih ispitnih rokova, od datuma uvođenja mjera nadležnog Kriznog štaba, također su održani online.

Kriteriji i načini polaganja ispita iz bilo kojeg predmeta koji se izvodi u okviru važećeg Nastavnog plana i programa Ekonomskog fakulteta, unaprijed su definirani u silabusima predmeta koji se objavljeni na web stranci Fakulteta i pojedinih predmeta. Predmetni nastavnik je zadužen i odgovoran za njihovo provođenje, a u skladu sa vrstom i obimom materije koja se izučava u okviru određenog predmeta.

Prema odredbama Zakona i Statuta, Fakultet je u obavezi analizirati prolaznost na ispitima jednom u toku akademske godine, što Vijeće Ekonomskog fakulteta u Sarajevu redovno obavlja. Konkretno, u prethodnoj akademskoj godini, iz predmeta Računovodstvo na odsjeku Menadžment prolaznost je 54,1%. Naše opredjeljenje i dalje ostaje visoka kvaliteta naših diplomaca, a ne snižavanje kriterija. To naši studenti poštuju kao jedno od temeljnih načela našeg rada. O njihovoj kvaliteti govori brzina zapošljavanja u struci što je statistika koju mi redovno pratimo.

Ovim putem kategorično odbijamo tvrdnju da se interesi i prava studenata ignorišu te da studentima niko ne odgovara na njihove upite i zahtjeve. Uprava Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i resorni Prodekan su nekoliko puta održavali sastanke sa zvaničnim predstavnicima studenata EFSA. Posljednji u nizu je održan danas (24. 11. 2020.). Zvaničnim predstavnicima studenata je rečeno da Uprava i svi članovi kolektiva Ekonomskog fakulteta u Sarajevu stoje na raspolaganju za sve sugestije i prijedloge koji će rezultirati višim kvalitetom nastavnog, naučnog i ispitnog procesa. Sve nejasnoće koje studenti primijete na ispitnim rokovima (a koji još nisu ni počeli!) trebaju se dokumentovati i nadležna tijela EFSA će iste razmotriti i djelovati. Studentima ostajemo otvoreni za svu akademsku komunikaciju kao što je to bio slučaj i do sada.

Studentima su iznijete činjenice u vezi sa njihovim pitanjima i nedoumicama, a svjesni su da je Uprava u razgovoru sa predmentim nastavnicima u prethodnom periodu poduzimala potrebne korake i aktivnosti. Želimo naglasiti da prolaznost studenata na ispitu može biti rezultat više faktora. Tu prije svega mislimo na (ne)spremnost studenata, (ne)organiziranje potrebnih odgovarajućih preduslova da se pristupi ispitu u novim/drugačijim okolnostima, i sl. Ovome posebno doprinosi činjenica da se cjelokupni obrazovni sistem ove godine zatekao u potpuno novim uslovima rada, što treba imati na umu kad se donosi sveukupan sud o ispravnosti održavanja jednog online ispita.

Mi ćemo i dalje nastaviti studentima osiguravati što bolje uslove da svoj studij okončaju u predviđenom roku i u novonastalim okolnostima. To podrazumijeva poboljšanja u raznim segmentima našeg rada i djelovanja, što mi, bez obzira na trenutna ograničenja i epidemiološku situaciju i dalje nastavljamo raditi. Svaki konstruktivan prijedlog cijenimo, te ćemo ih pokušati primjereno primijeniti. Studente pozivamo da vode računa o svom i zdravlju svojih najbližih, te da budu odgovorni i svjesni činjenice da su okupljanja na javnom mjestu zabranjena odlukama Kriznog štaba (što je razlog da se nastava ne održava u učionicama).

Na kraju podsjećamo da je Ekonomski fakultet u Sarajevu je, od 2011. godine, jedini ekonomski fakultet u Bosni i Hercegovini koji posjeduje akreditacije za kvalitet od dvije svjetske najprestižnije akreditacijske kuće – američke AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business – www.aacsb.edu) i evropske EFMD (European Foundation for Management Development – www.efmdglobal.org). Dobijanju akreditacija prethodio je desetogodišnji period unapređenja i poboljšanja naših procesa kako bismo ispunili uslove da uđemo u ligu najboljih ekonomskih fakulteta u cijelom svijetu. To, između ostalog, znači da su svi procesi – nastavni i vannastavni ocijenjeni kao visokokvalitetni.

To u potpunosti korespondira sa našom misijom i društveno odgovornim poslovanjem koje njegujemo, te naš cilj ostaje da obrazujemo mladi kadar koji će doprinijeti boljitku naše domovine Bosne i Hercegovine. Na tom putu smo ustrajni i nepokolebljivi. A studente pozivamo da nam i dalje budu partneri u tom procesu, navodi se u odgovoru studentima.